Borsa İstanbul'da BIST500 Endeksi hesaplanmaya başlandı
AA

150. Yıl Gong Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleştirildi.

BIST 500 Endeksi, Borsa İstanbul tarafından 22 Aralık 2023 tarihinden itibaren hesaplanmaya başlandı.

Borsa İstanbul AŞ, BIST500 Endeksi ile ilgili bir açıklama yaptı.

BIST500 Endeksi'nin 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren gün sonu verilerden, 22 Aralık 2023 tarihinden itibaren eş anlı verilerden hesaplanmaya başlandığı duyuruldu.

"BIST500 Endeksi'nin hesaplanmaya başlamasına karar verildi"

Borsa İstanbul tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

Borsamız tarafından 22 Aralık 2023 tarihinden itibaren BIST500 Endeksi'nin hesaplanmaya başlamasına karar verilmiştir. Borsa İstanbul'da işlem gören 500 pay BIST500 Endeksi kapsamında yer almakta olup, BIST500 Endeksi 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren gün sonu verilerden, 22 Aralık 2023 tarihinden itibaren eş anlı verilerden hesaplanmaya başlamıştır.

Yatırımcıların gözü şimdi BIST 500 Endeksi'nde olacak.

İlk kez 500 şirket aşıldığı için BIST 500 endeksi başladı

Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan, BIST500 Endeksi ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

Gösterge endeksimiz BIST100'ün yanında, tarihimizde ilk kez 500 şirketi aştığımız için, borsamızın güzide 500 şirketinin yer alacağı BIST500 Endeksi'ni bugün başlatıyoruz. Geldiğimiz noktada, borsamızı kapsayıcı bir endeksle taçlandırmak gerekiyordu ve bugün itibarıyla hayata geçiriyoruz.

"2023'te günlük ortalama işlem hacmimiz 134 milyar TL civarında gerçekleşti"

Erişah Arıcan, Borsa İstanbul'un reel sektörün finansmanı açısından önemli can damarlarından olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin işlem gördüğü borsamızda, şirketlerimiz uzun vadeli finansman, güçlü özsermaye ve ortaklık kültürü ile sürdürülebilir bir büyüme imkanına kavuşmaktadırlar. Bugün itibarıyla halka arz yoluyla şirketlerimize yaklaşık 120 milyar TL'nin üzerinde bir kaynak sağlanmıştır. Bunun yanında, 2023 yılında günlük ortalama işlem hacmimiz de 134 milyar TL civarında gerçekleşmiştir.

BIST500 Endeksi bugün başlatıldı

Prof. Dr. Erişah Arıcan, bugün bir yeniliği daha paylaşmak istediğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

Gösterge endeksimiz BIST100'ün yanında, tarihimizde ilk kez 500 şirketi aştığımız için, Borsamızın güzide 500 şirketinin yer alacağı BIST500 Endeksi'ni bugün başlatıyoruz. Geldiğimiz noktada, Borsamızı kapsayıcı bir endeksle taçlandırmak gerekiyordu ve bugün itibarıyla hayata geçiriyoruz. Tüm bu yeniliklerin, Şirketlerimiz, yatırımcılarımız, sermaye piyasamız ve de ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Borsamız, önümüzdeki dönemde de ekonomimize katkı vermeyi, şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu finansmana sağlıklı bir şekilde erişmesine destek vermeyi ve yatırımcılarımızı bilinçlendirmeyi, dolayısıyla istikrarlı ve güvenli bir piyasa oluşumuna destek vermeyi sürdürecektir. Bizler, Türkiye Yüzyılında, 100 yıllık emanete 150 yıllık tecrübeyle sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)