Dünyanın en pahalı baharatı safran, Karabük’ün Safranbolu ilçesinde çiçek açmaya başladı
İHA

170 bin çiçekten 1 kilogram safran elde ediliyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran çiçek açmaya başladı.

Safran, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaretini aldıktan sonra daha çok değerlendi.

Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, hava sıcaklıklarının istenilen seviyede olması dolayısıyla erken çiçek açtı.

3 BİN 500 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP

3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safranın ağustos ayında ekimi yapılırken, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor.

MUTLULUK İKSİRİ

Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelen ve mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak da bilinen safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabiliyor.

"ONBİNLERCE YERLİ VE YABANCI TURİST KÖYÜ ZİYARET EDİYOR"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen "milli bitki" Yukarıçiftlik köyünün de hayatını değiştirdi. Her geçen yıl mor yapraklı safranı görmek isteyen onbinlerce yerli ve yabancı turist köyü ziyaret ediyor.

İSMİ MAHALLEYE VERİLDİ

Yukarıçiftlik köyünün bir mahallesine de Safran Çiçeği ismi verildi.

Safran üreticisi İsmail Yılmaz, “Bu sene Ağustos ayında safran dikimi yaptık. Yeni dikimleri Ağustos ayında yaptık. Havalar çok iyi gitti. Çok da yağmur aldı. Onun için biraz erken çiçeklenme başladı. Muhtemelen iyi bir ürün alacağımızı işarettir.” dedi.

20 dönümden fazla üretim yaptıklarını belirten Yılmaz, “Ama köyümüzde 40 dönümün üzerinde safran üretiliyor. 11-12 kişi civarında da safran üreten var köyümüzde” ifadelerini kullandı.

"ÇİÇEKLENME 15 KASIM'A KADAR SÜRECEK"

Çiçeklenmenin kasım ayının 15’ine kadar süreceğini tahmin ettiklerini aktaran Yılmaz, "Geçtiğimiz yıl safranı 320 liradan sattık. Şu an öyle satıyoruz. Hasat sonrası rekolteye göre bu yeni ürünün fiyatı belli olacak.” diye konuştu.

GEÇEN YIL 1 TARLAYI 45-50 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Geçen yıl safran tarlasını 45-50 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Yılmaz, “Bu sene hem erken çiçeklenmenin faydasıyla hem de çok arayan oldu. Muhtemelen daha fazla misafir bekliyoruz. Öyle görünüyor. Zaten köyümüzün neredeyse tamamı safran üretiyor şu anda” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)