Özel Haber

Merkez Bankası (Fed), bugün saat 21.00'de politika faiz kararını açıklayacak.

Fed'in faizi faizi yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit tutacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Ancak açıklama sonrasında saat 21.30'da Fed Başkanı Jerome Powell'ın vereceği mesajlar ilgiyle takip edilecek.

FED'İN FAİZ İNDİRİMİ MESAJI DOLARIN SEYRİNİ ETKİLEYECEK

Ensonhaber'e konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Selimler'e göre Fed, faiz indirimi sinyali verirse, bu doların hafif değer kaybı ile sonuçlanacak ve dolayısı ile yurt içinde Türk Lirası ile gram altında güçlenme beklentisi doğuracak.

"FED, FAİZİ SABİT BIRAKACAK"

Hüseyin Selimler, Fed'in açıklayacağı faiz kararının beklentilere paralel gelerek değiştirilmeyeceğini tahmin ettiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

Fed'in üç toplantısı daha var. Eylül ayında bir faiz indirimi beklentisi bulunuyor. Piyasa kendisini de ona göre ayarladı. Önemli olan toplantının içeriğinde vereceği mesajlar. Piyasa ona ne reaksiyon verecek?

"FAİZ İNDİRİMİ MESAJI VERİLMESİ BEKLENİYOR"

Toplantılarada şahin mi güvercin mi mesajları aranacak. ABD ekonomi büyümesi 2,8 ile olumlu geldi ama işsizlik 4,1 oldu. Bunlar değerlendirildiğinde yumuşak geçiş ya da iniş yapılacağı algısı geldi. Buna göre son iki toplantı için faiz indirimi mesajı verilecek.

"FED'İN FAİZ KARARI DİĞER ÜLKELERİ ETKİLEYECEK"

Selimler, faiz indirimi mesajlarının etkisi ne olabileceğini değerlendirerek bu indirimin diğer ülkelerdeki faiz indirimini tetikleyeceğini savunarak şu değerlendirmeyi belirtti:

FAİZ İNDİRİMİ MESAJI TÜRK LİRASI'NA YARAYACAK

Faiz indirimi gevşeme getirecek ve dolar gücünü biraz kaybedecek. Türkiye'deki faiz yüksek olması, dünyadaki fonların akışı için Türkiye'yi avantajlı hale getirecek. Beklenen hareketler dolar/TL kuru açısından Türkiye için olumlu olabilir.

"DOLAR GERİLERSE, ONS ALTIN GÜÇLENİR"

Selimler, dolar, ons ve gram altın arasındaki bağları şu sözlerle dile getirdi:

Dünyada dolarla altın ters çalışıyor. Eğer faiz indirimi mesajları verilecekse, piyasada sıkı para politikası az da olsa dönüş olacağı için dolarda bir bollaşma olacağı için doların değeri az da olsa düşebilir. Dolar düşerse 'güvenli liman' ons altın değeri artar.

"GRAM ALTIN, DOLAR VE ONS ALTINDAN ETKİLENİYOR"

Türkiye'deki gram altında ise dolardaki düşme ile ons altındaki artışta hangi taraf baskın ise ondan etkileniyor. Dolayısı ile dünyada dolar artarken bizde gram altın yine artabiliyor. Gram altın, doların Türk Lirası ile olan kurundan dolayı artıyor. Eğer dolar biraz daha aşağıya inerse ons altın artacaktın ancak kur gerçekten o kadar düşmeyeceği için gram altının da artmasını bekliyorum.

KARAR ÖNCESİNDE PİYASALAR

Dolar: 33,1465 TL

Ons altın: 2 bin 427 dolar

Gram altın: 2 bin 586 lira