AA

Ekonomi yönetiminin attığı adımlar, uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından not artışları ve görünümde iyileşme olarak geri dönüyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Ratings, azalan dış finansman baskıları ve düşen makro riskleri gerekçe göstererek Türk bankacılık sektörünün görünümünü 'nötr'den 'iyileşiyor'a revize ettiğini duyurdu.

Fitch açıklamasında, Türkiye'nin Mayıs 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından daha geleneksel makroekonomik politikalar benimsediği belirtildi.

Kararda Merkez Bankası'nın rezervlerindeki iyileşme rol oynadı

Bu politikaların ardından azalan dış finansman baskılarıyla makro ve finansal istikrar riskleri nedeniyle Türk bankacılık sektörünün görünümünün 'nötr'den 'iyileşiyor'a revize edildiği aktarılan açıklamada, Türkiye'nin politika çerçevesine yönelik artan yatırımcı güveninin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde iyileşmeye, daha düşük dolarizasyona ve bankaların dış finansmana daha iyi erişimine yol açtığı ifade edildi.

"Döviz swaplarının azalması finansal istikrarı destekleyecek"

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Sektörün döviz likit varlıklarının önemli bir bölümünü oluşturan bankaların TCMB ile yaptıkları döviz swapları önemli ölçüde azaldı, bu faktörlerin finansal istikrarı desteklemeye devam etmesi bekleniyor.

"Bankaların risk primleri azaldı"

Türk bankalarının borç ihracında son dönemde görülen artışın, dış finansman baskılarını azalttığı ve uluslararası yatırımcıların sektöre olan güvenini yeniden kazandığına işaret ettiği belirtilen açıklamada, Türkiye'nin ekonomide politika değişikliğinden bu yana bankaların risk primlerinin azaldığı ve dış piyasalara erişimlerin önemli ölçüde iyileştiği aktarıldı.

"Sektörün sermaye yapısı yeterli"

Açıklamada, Türk bankacılık sektörünün kârlılığın geçen yıl yüksek olduğu, bu yıl kârlılıkta azalma görülebileceği ama sektörün sermaye yapısının yeterli olduğu belirtildi.

"Fitch'in bankacılık notunu yükseltmesi ekonomiye olumlu yansıyacak"

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Finans Komisyonu Başkanı Dr. Selçuk Gülten, Fitch'in Türk bankacılık sektörünün görünümünü 'nötr'den 'iyileşiyor'a revize etmesini "olumlu bir adım alarak" değerlendirdi.

"Ekonomi alanında yaşanan gelişmeler, Türk bankalarının görünümünü pozitife dönüştürdü"

Ekonomist Gülten, Ensonhaber'e konu ile ilgili bilgi vererek şu ifadeleri kullandı:

Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi notlarını artırıyor, görünümü pozitife çeviriyor. Açıklanan görünüm değişikliği de bunun benzeri bir açıklama. Cumhurbaşkanlığı seçiminlerin sonuçlarından sonra geleneksel metodlara dönüş, OVP planı, CDS'lerin düşmesi Türkiye bankalarının görümünü nört'den iyileşiyora yani pozitife dönüştürdü.

"Türk bankaları artık daha düşük maliyetle fon alabilecek"

Türk bankaları artık uluslararası piyasalardan biraz daha kolay fon temin edebilecek ve daha düşük maliyetle fon alabilecek. Kripto para yasanın Meclis'ten geçmesi ve Türkiye'nin gri listeden çıkartılması süreci izlenecek ve ekonomideki notlandırmaları gitgide artıracak.

"Ülkeye olumlu yansıyacak"

Bu pozitif haberlerin ülke ekonomisine yansımaları olumlu oluyor. Yatırımcı daha da iştahlı oluyor. Bankacılık kesimi 'bizim adımlarımız olumlu sonuç vermeye başladı' diyor. Yaşanan gelişmeleri henüz çok da yeterli görmediğimi belirtmek isterim. Biz ikinci aşamanın henüz başındayız. Enflasyonun hızlı düştüğü döneme geldik. Bu arada bankacılık sektörüne de üretim alanındaki kredileri destekleyici adımlar artmak görevi düşüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)