C vitamini açısından en yüksek içeriğe sahip turunçgillerin hasat zamanı başladı.
Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinin bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesinde portakal hasadı, aralık ayı itibarıyla başladı. Aralık ayında başlayan hasat, mayıs ayının ortalarına kadar devam ediyor.
Ülke genelinde üretilen yaklaşık 1 milyon 300 bin ton portakalın yarısı Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye ve Kahramanmaraş’taki bahçelerde yetiştiriliyor.
Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın içerisinde yer aldığı Doğu Akdeniz Bölgesi'nde hasat sezonu başlayan ve 650 bin ton civarında üretimi yapılan portakalın yüzde 80’i iç piyasaya, yüzde 20’si ise ihracata gönderiliyor.
Portakallar bahçede 5 TL civarında alıcı buluyor
Diğer illerde olduğu gibi Mersin’de de onlarca dönüm bahçede yetiştirilen farklı cins portakallar, bahçede 5 TL civarında alıcı bularak iç ve dış piyasaya gönderiliyor.
Bölgede 8 farklı cins portakal üretimi yapılıyor
Mersin Erdemli’de bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde de yaklaşık 200 dönüm alanda 8 farklı cins portakal üretimi yapılarak, Ar-Ge çalışması yapılıyor.
"Portakalların yüzde 20’si ihracata gidiyor"
Enstitüde yaklaşık 200 dönüm portakal bahçesi olduğunu belirten Ünlü, Türkiye'de üretilen portakalların yaklaşık yüzde 20’sinin ihracata gittiğini, geri kalanının da iç piyasada tüketildiğini aktardı.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış