Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Haber Merkezi

      Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, NTV canlı yayınında Türkiye'nin ekonomisine dair açıklamalarda bulunarak, gündemle ilgili soruları yanıtladı.

      Konuşmasında Kur Korumalı Mevduat'ın bu yıl sonlandırılmayacağını belirten Nebati, dolarda da dillendirildiği gibi bir rallinin söz konusu olmadığını aktardı.

      Enflasyondaki gerilemenin baz etkisinin dışında kendi yürüttüklerini çalışmanın da sonucunda gerçekleştiğini gözlemlediklerini belirten Nebati, büyüme hedeflerini de yüzde 5,5'e çıkarttıklarını hatırlattı.

      "Enflasyon bize de sürpriz oldu"

      Bakan Nebati, son açıklanan nisan enflasyonunun yüzde 45'in altında beklediklerini ancak daha da altında gelen yıllık yüzde 43,68 gelen verinin kendileri için de sürpriz olduğunu vurgulayarak söyle konuştu:

      Enflasyonun aralık ayında bir baz etkisiyle düşmenin başlayacağını ifade etmiştik. Öngörüler bir bir gerçekleşiyor. Emtia fiyatlarının beklenmedik bir şekilde artmasına ve dünyanın tamamında enflasyonist baskı oluştu. Kurlardaki ralliyle beraber enflasyonu en şiddetli ülkelerden olduk. Enflasyonu vatandaşımız çok ağır bir şekilde hissetti. Enerji fiyatlarının sakinleşmeye başlaması, kurdaki oynaklığın kabul edilebilir olmasıyla enflasyonun hissedilir düşmesine neden oldu. 44'ün altına gelmesi bizim için de pozitif sürpriz oldu. Enflasyon baz etkisiyle düşüyor kısmını geçti.

      "Emekli maaşları artırılacak"

      Bakan Nebati, emekli maaşlarının temmuzda artırırken şartlarının daha da iyileştirileceğinin sinyallerini vererek, şöyle konuştu:

      Biz prim ödeyerek 7 bin 500 lira ve üzerinde alanların bu imkandan yararlanması gerektiğine yönelik tepkiler geldi. Bunun üzerine de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu konudaki talimatı hızlı bir şekilde geldi. Bizim de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bununla ilgili bir çalışma yapıyor. Bunun düzenlenmesi için öncelikle Meclis'in açılması gerekiyor. (Emekli ve memur maaş zammı) Toplu sözleşme gereği temmuz ayında 6 puanlık bir artış var, artı enflasyon farkı gelirse konulacak. Bu emeklilerimizin rahat geçimini dengeleyecek yeterli bir orana ulaşmazsa bununla ilgili çalışmalarımızı da biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla beraber sürdürüyoruz. Çünkü Çalışma Bakanlığımız bu rakamların elbette çok üstünde olmasını ister ancak biz bütçe disiplinine 21 yıldır uyan bir Hükümet olarak bundan taviz vermeden, bir de deprem yaşadık malum, bunun kaynağını oluşturup Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız.

      Düşük faiz

      Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'ne de değinerek düşük faizle ekonominin ilerlediğini ülkenin yönetilebildiğini gördüklerini belirtti. Nebati, politika faizinin yükselmeyeceğini de konuşmasında kesin bir dille aktararak "Birileri yüksek faiz bekliyor, gerçekleşmeyecek." dedi.

      "Dolarda bir ralli söz konusu değil"

      Nebati, "Piyasada dolar sıkıntısı var mı?" şeklindeki soruya, bu algının fısıltı gazetelerinin yorumu olarak baktıklarını söyleyerek şöyle yanıtladı:

      Bir defa Türkiye serbest kambiyo rejimine tabi, serbest piyasa kurallarından asla taviz vermeyen ve uluslararası tüm normları kabul eden bir ülke. Dolayısıyla bu fısıltı gazetesinden çıkan dedikoduları bir tarafa atın. Vatandaşlarımızın 20 Aralık 2021 öncesinde yaşadıkları anlık döviz kurlarındaki rallinin tekrar gerçekleşeceği dedikodularının gerçeği yansıtmıyor. Burada özellikle spekülatif birtakım çalışmalar ve döviz kurlarındaki ikili fiyatın oluşması bu dedikoduları bir miktar güçlendiriyor olsa bile bunun seçim sonrasında dengeye geleceği noktasında çok net mesajlarımı vermiş olayım. Bir ralli olması söz konusu değil çünkü Türkiye'nin gerçekliklerine baktığımızda döviz kurlarının ralli yapmasını gerektirecek bir altyapı yok. Ayrıca bizim kur korumalı mevduat 2,2 trilyon liraya gelerek 100 milyar doları aşmış seviyede. Özellikle üst limitlerin kaldırılmasıyla da Hazine ve Merkez Bankası üzerindeki maliyetleri de azaltarak piyasanın kendi gerçeklikleri doğrultusunda işlem yapmasını sağladık. Şu anda birtakım tedbirlerden dolayı sıkıntıları ben de duyuyorum ama bu tedbirlerin geçici olduğunu bilelim.

      "Kur Korumalı Mevduat bu yıl sonlandırılmaz"

      Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ilgili ne zaman bitirileceği sorusuna, bu yıl sonunda bitirmek amacıyla geçici bir uygulama olduğunu ancak uygulamanın sürebileceğini düşündüğünü iletti.

      "Vaatler bütçeye yük değil"

      Vaatlerin bütçeye yükü sorulduğunda ise Bakan Nebati, tüm vaatlerin ve EYT'nin yüküne şimdiden hazılıklı olunduğunu aktardı.