Haber Merkezi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, katıldığı bir canlı yayında tarım gündemine ilişkin öne çıkan konularda açıklama yaptı.

Bakan İbrahim Yumaklı, TVNETteki "Başkent" programında konu başlıklarını değerlendirdi.

İbrahim Yumaklı, gümrüklerden dönen ürünlerin halka yedirmek gibi bir durumun söz konusu olmadığını ve dönen ürünlerin hepsinin imha edildiğini belirterek, "Vatandaşımızın gönlü rahat olsun." dedi.

"PESTİSİT, ZİRAİ BİR İLAÇ"

Yumaklı'nın "Gümrüklerden geri dönen ürün oranı binde 1" diyerek, konu ile ilgili açıklamaları şöyle:

Pestisit, zirai bir ilaçtır. Üretici bu ilacı ürünlerini zararlı böceklere karşı korumak için kullanıyor. Biz, ilacın kalıntıları ürünün üzerinde ne kadar kalmış diye buna ilişkin denetimler yapıyoruz. Söz konusu denetimleri sadece ihraç edilenler ürünlere değil Türkiye pazarında dolaşan ürünlere de yapıyoruz.

"PESTİSİT KULLANIMINDA AB İLE UYUM HALİNDEYİZ"

Zararlı etkenlere karşı zirai ilaçlarla mücadele etmeye çalışıyoruz ancak biyolojik ve biyoteknik müdahaleyi de geliştirmeye çalışıyoruz. Pestisit kullanımında AB ile uyum halindeyiz.

'HEKTAR BAŞINA PESTİSİT KULLANIMINDA AB ORTALAMASININ ALTINDAYIZ'

Pestisit kalıntısı konusunda yoğun bir mücadelemiz var. Türkiye hektar başına pestisit kullanımında Avrupa Birliği ülkelerindeki ortalamanın altında (Yüzde 3,2) dünya ortalamasıyla da aynı (Yüzde 2,26). Asya ülkelerinde bu oran 10 kilogramların üzerinde iken, Türkiye'de 2,23 kilogramdır. Kendi ülkemizi sosyal medya üzerinden doğrulanmamış bilgilerle yargılamamız lazım.

RAST BİLDİRİMLERİ YÜZDE 54 ORANINDA AZALDI

Geri dönen ürünlerin oranı, örneğin yaş meyvede 1/1000 ya da 2/1000 oluyor. Bu geri dönüşlerin sebebi pestisit kalıntısı olabiliyor. İncir gibi ürünlerde depolama kaynaklı olabilir. Ürünün taşırken, hava sıcaklığından etkilenerek küflenme durumu olabilir. Yaptığımız uygulamalarla RAST bildirimleri (ürünlerin geri döndüğünü deklare eden oran) yüzde 54 oranında azaldı.

"HEMEN İMHASINA BAŞLADIK"

Gümrüklerden dönen ürünler imha ediliyor. Pek çoğu buraya gelmeden orada imha ediliyor. İmha edilmemişse biz onları denetleyip tespit edip imha ediyoruz. Tunus'a ihraç edilen patateslerde ne depolama ile ilgili sorun var ne de pestisit kalıntısı var. Üründe bir bitki hastalığı tespit edildi, Tunus tarafından. Biz bu ürünün geri dönüşünü kabul ettik. Gelir gelmez de hemen imhasına başladık. Merak edenler varsa nasıl imha edildiğini görebilir. Birkaç gün sürecek.

ÖNE ÇIKAN DİĞER KONULAR

İbrahim Yumaklı'nın açıklamalardan öne çıkanlar:

-Temel gıdada anormal fiyat artışlarını takipteyiz.

-Haksız kazanca müsamaha yok.

-2034'te 1,3 milyondan fazla denetim yaptık.

-Güvenilir gıda hakkını teminat altına tutmak zorundayız.

-Denetimlerimiz artarak devam edecek.

-En iyi denetici vatandaşın kendisidir.

-Üretim planlaması ile kaynaklar doğru kullanılıyor.

-2025'te çiftçilerimize yaklaşık 706 milyar destek vereceğiz.

-Üretim planlaması ile çiftçi garanti altına alınıyor.