Haber Merkezi

ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bugün “Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” Basın Toplantısı'nda destekleme sistemine ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Yumaklı, stratejik ürünlere ilave planlama desteğinin ilk kez verileceğini bildirerek, "Belirlenen planlama kapsamında olan stratejik ürünlere ilave planlama desteği yine ilk kez bu modelde gerçekleştirilmiş olacak." açıklamasında bulundu.

"STRATEJİK ÜRÜNLERDE MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ VERİLECEK"

Bakan Yumaklı, tarımda yeni dönem hamlesini anlatırken, stratejik ürünlerde mazot ve desteğinin karşılanacağını belirterek şu bilgileri aktardı:

Önceki dönemde (2024) 185 lira mazot ve gübre desteği verilen buğdaya yeni dönemde 634 lira mazot ve gübre desteği verilecek. Yani temel destek verilecek. Altını çizmek istediğin bir konu var. Maalesef desteklerin sadeleşmesini her yerde dile getirenler, destekler sadeleştikten sonra kendilerine bilgi verildiği halde, mazot ve gübrenin bir daha çiftçilere ödenmeyeceği doğrultuda bir tezvirat yaptılar. Bunun doğru olmadığını da belirtmek istiyorum. Üretimi ve üreticilerimizi merkeze alan tarımda yeni dönem başlıyor.

AMAÇ PLANLI ÜRETİMİ SAĞLAMAK

"Mazot ve gübre desteğinin verilmeyeceği doğru değildir." diyerek sözlerini sürdüren Yumaklı, amaçlarını planlı üretimi sağlamak olduğunu, bu yöntemle verimin artacağını bu nedenle de sadece planlama kapsamındaki ürünler, belirlenen havza dışında üretilirse hiçbir destekten faydalanamayacağını dile getirdi.

"BİR ÜRÜNÜ 1 BİRİME ALIP 10 BİRİME SATAMAZSINIZ"

Gıda fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Yumaklı, üreticilerin, üretim noktasında üzerine düşeni yaptığına işaret ederek, "Fahiş fiyat var. Bir gün içerisinde etiketlerin birkaç kez değiştiği zamanlar oldu. Bununla ilgili fahiş fiyat yasal düzenlemesi oluşturuldu. Burada Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz. Belli oranda kırılmaya başlandı. Bir ürünü 1 birime alıp 10 birime satamazsınız, buna kimsenin hakkı yok." değerlendirmesinde bulundu.

ŞEKER PANCARI, FINDIK VE ÇAY PLANLARI FARKLI

Yumaklı, şeker pancarı, fındık ve çay gibi ürünlerin üretim planlamasına alınmadığını, söz konusu ürünlerin üretiminin kendi kanunları çerçevesinde devam edeceğini söyledi.

ÇİĞ SÜT

Bakan Yumaklı, çiğ süte ilişkin soruyu yanıtlarken de üretilen fazla çiğ sütün Et ve Süt Kurumu tarafından alındığını belirtti. Yumaklı, çiftçiden süt alımı yapan bazı sanayicilerin soğutma bedelini ödemek istemediğini ve bu işletmelerle ilgili inceleme başlatıldığını bildirdi.

SUNUMDAN ÖNE ÇIKANLAR

Bakan Yumaklı'nın sunumundan öne çıkanlar:

-Anız yangınlarıyla zaman zaman karşılaşıyoruz. Biz bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarımıza devam edeceğiz.

-Hayvansal üretimde yol haritamızın bütün araçları tek tek işliyor ve bunun sonuçlarını almaya devam ediyoruz.

-Damla sulama yatırımı yapan çiftçilerimizin, üreticilerimizin yapmış oldukları yatırımın yüzde 50'sini biz karşılıyoruz.

-Ticaret ve sanayi odaları bu üretim planlaması çalışmalarına katıldılar ve onlar da bunun bir parçası.

-2025-2027 döneminde bu modelinde hesaplanmış olan bütçeleri Bakanlık olarak genel bütçeden almış olacağız.

-Biz bugünün şartlarında bu yapısal dönüşümü çocuklarımız için, geleceğimiz için yapmak zorundayız.

-Tüm odak noktamız ürünlerin planlamaya dahil olduğu şekliyle planlanan havzalarda ve belirlenen şartlarda üretilmesini sağlamak.

-Belirlenen planlama kapsamında olan stratejik ürünlere ilave planlama desteği yine ilk kez bu modelde gerçekleştirilmiş olacak.

-Türkiye'de ekilebilir toprakların yüzde 77'sinde ekilen ürünleri planlamaya almış olduk.

-Ülkemiz 68,5 milyar dolarla Avrupa'da 1. sırada, dünyada ise ilk 10 içerisinde yer alan tarımsal ürün hasılasına sahip.