Kahramanmaraş’ta çiriş otu sofraları süslüyor
İHA

Coğrafyamızda birbirinden farklı ve yararlı bitkiler yöresel anlamda kıymet görüyor.

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinin 2 bin 248 rakımlı Değirmendere Dağlarında ve yüksek dağların pek çok yerlerinde yetişen çiriş otu, sofralara renk katıyor.

BÖREK, BORANİ, PİLAV VE KIŞLIK KONSERVE YAPILIYOR

Yemek olarak börek, borani, pilav ve kışlık konserve yapılan çiriş otu, hoş bir tadının olmasının yanı sıra kayalıkların arasında bulunduğundan vitamin bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olduğu biliniyor.

ÇİRİŞE GÜNEY CEPHESİNDE “KOZALAK” DENİYOR

Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruduğunu söyleyen Eğitimci Halil İbrahim Algan, “Çiriş toplamak için gece saat 03.00’te 8 kilometre yürüyerek karla kaplı bölgeye vardım. Güney cephesinde kozalak dediğimiz çirişin en kaliteli halini topladım. Kar yağışının başlamasıyla dönüş yoluna düştüm. 70 kilo çiriş yükü ile dağlardan evin yolunu tuttum.

KİLOSU 15-20 LİRA

Oldukça zahmetli olan çirişin kilosu 20 ile 15 arasında değişiyor. Çiriş otunun dilerseniz çeşit çeşit kavurmasını dilerseniz de farklı malzemelerle zenginleştirebileceğiniz otlu börekler yapabiliyorsunuz. Göksun’da yemek olarak börek, borani, pilav ve kışlık konservesi yapılıyor.

HASTALIKLARA İYİ GELİYOR

Çiriş otu idrar yolu enfeksiyonlarına ve birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.” dedi.

Çiriş otunun toplanma zamanı

Çiriş otunun toplanma zamanı

Çiriş otunun toplanma zamanı

Çiriş otunun toplanma zamanı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)