Kilis'e özgü 'Zabaran patlıcanı'nın hasadına başlandı
AA

Zabaran patlıcanı, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yerel çeşit olarak 2020 yılında tescil edildi.

Kilis'e özgü olan ve özellikleri nedeniyle talep gören Zabaran patlıcanının bu yılki hasadı Yavuzlu Köyü'nde başladı.

Çiftçileri ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, Kilis'te sebze hasadının bu dönemlerde başladığını söyledi.

"İnce ve parlak kabuğu kurutulmaya müsait"

Küçük, kentte 1.200 dekarda patlıcan üretimi yapıldığını ve yaklaşık 3 bin 500 ton rekolte beklendiğini aktaran Küçük, şu ifadeleri kullandı:

İlimizde yerel çeşit olarak tescil edilmiş olan Zabaran patlıcanı, mor renkte ve genellikle çizgili bir görünüme sahiptir. Uzun ve ince yapılıdır. Boyu genellikle 20-30 santim arasında değişir. İnce ve parlak bir kabuğa sahiptir. Bu da hem kurutulmasında kolaylık sağlamakta hem de yemeklerde tercih sebebi olmaktadır.

"Çiftçiler destekleniyor"

Küçük, sebze üretimi yapan çiftçilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çeşitli projeleriyle de desteklendiğini kaydetti. 2024 yılında yaklaşık 700 bin sebze fidesinin çiftçilere dağıtıldığını hatırlatan Küçük, üreticilere bereketli bir hasat dönemi diledi.

"Dolmalık olarak talep görüyor"

15 dönüm alanda patlıcan üretimi yapan çiftçi Mehmet Çekiç ise kendine has tadıyla dolmalık olarak talep gören patlıcanın hasadını yaptıklarını belirterek, verimden memnun olduklarını ifade etti.

Dönümden 7-8 ton patlıcan bekleniyor

Çekiç, dönümden 7-8 ton patlıcan beklediklerini dile getirdi.

Sıcaklar nedeniyle ölene kadar hasat yapılabiliyor

İşçilerden Tülay Kuş da sıcak havaya karşın çalışmak zorunda olduklarını, sabah erken saatlerde hasada başlayarak öğlen saatlerinde hasadı sona erdirdiklerini anlattı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)