Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık adımı
AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Zorunlu Karşılıklar (ZK) Hakkındaki Tebliğ'de yer alan kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğü düzenlemesine son verdi.

Resmi Gazete'de yayınlanan Tebliğ'e göre, TCMB kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğünü sonlandırdı.

Alınan kararla banka maliyetleri azalacak

Kurum, zorunlu karşılık için kaldıraç oranına dayalı yükümlülüğü kaldırarak, aslında maliyetlerini aşağı çekecek ve gerileyen mevduat faizine karşılık bankaların elinin rahatlatacak bir adım atmış oldu.

Olası riskleri bertaraf etmek için kullanılıyordu

Kaldıraç oranına yönelik zorunlu karşılık düzenlemesi geçmişte Basel 3 uyumu kapsamında bankaların borçlarının sermayeye oranında olası riskleri bertaraf etmek için düzenlemeye girmişti.

TCMB zorunlu karşılık için kaldıraç oranına yönelik yükümlülüğü kaldırırken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aynı konudaki yüzde 3 sınırlaması uygulanmaya devam edilecek.

Kaldıraç oranı nedir?

Kaldıraç oranı, pasif toplamı tutarı, gayri nakdi kredi ve yükümlülükler tutarı, cayılabilir taahhütlerin 0,1 katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutar, türev finansal araçlara ait taahhütlerin her birinin kendi kredi dönüşüm oranı ile çarpımı sonucu bulunacak toplam tutar ve cayılamaz taahhütler tutarının toplamının ana sermayeye bölünmesiyle bulunuyordu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)