Morgan Stanley, Türkiye enflasyon tahminini düşürdü
AA

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre dün açıklanan haziran ayına ait enflasyon, aylık bazda 1,64 artarken yıllık bazda yüzde 71,60'a geriledi.

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük'ün kaleme aldığı “Enflasyonla Mücadeleye İyi Bir Başlangıç” isimli notta, Türkiye’de haziran enflasyonun sürpriz bir şekilde aşağı yönlü olarak gerçekleştiği belirtilerek, dezenflasyondaki düşüşe beklenenden daha hızlı bir başlangıç ​​yapıldığı kaydedildi.

Enflasyon Merkez Bankası'nın öngörüsü doğrultusunda geldi

Yayınlanan notta, aylık enflasyonda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uzun zamandır sürdürdüğü öngörüsü doğrultusunda önemli bir düşüş gerçekleştiği belirtildi.

"Hizmet enflasyonu yüksek seyrini sürdürdü"

Öte yandan, manşet enflasyondaki yavaşlamaya rağmen hizmet enflasyonun yüksek seyrini sürdürdüğü ve fiyat artışlarının yukarı yönlü riskleri canlı tutmaya devam ettiği belirtildi.

“TCMB’nin sıkı duruşunu sürdürmesini bekliyoruz”

Morgan Stanley yayınladığı notunda, Türkiye’de mevsimsellikten arındırılmış tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 2'ye, çekirdek tüketici fiyat endeksinin ise aylık yüzde 1,9'a gerileyeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,4'ten yüzde 42,4'e düştü

Diğer taraftan Morgan Stanley, kamu sektörü fiyat artışlarını ve beklenenden iyi gelen Haziran raporunu da hesaba katarak, 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini önceki yılki yüzde 43,4'ten yüzde 42,4'e düşürdüklerini belirtti.

Politika faizi yorumu

Notta son olarak, enflasyon görünümüne yönelik riskler göz önüne alındığında TCMB’nin sıkı duruşunu sürdürmesinin beklendiğine ve bu yıl oranlarının değişmeyeceğine ilişkin öngörülerine yönelik aşağı yönlü risklere dikkat çekildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)