Orta Doğu'daki gerilim, petrol fiyatlarına haftayı yüzde 10 artışla kapattırıyor
REUTERS

Petrol fiyatları tarihteki en yüksek haftalık fiyat artışıyla karşı karşıya. Uzmanlar, haftalık yüzde 10 artışla 78,71 dolara çıkan varil fiyatının, gerginliğin sürmesi durumunda arzın kesilmesiyle birlikte 100 dolara kadar çıkabileceğini savunuyor.

İsrail'in İran'a ait petrol tesislerine yönelik bir misilleme saldırısında bulunmasını değerlendirdiği konusunda ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklama yapması sonrasında çatışmaların yayılacağına ilişkin endişeler daha da arttı.

Yatırımcılar Orta Doğu'da çatışmaların yayılması halinde ham petrol arzının sekteye uğrayabileceğine dair endişelenirlerken, keskin yükselen petrol fiyatları haftayı yüzde 10 artıda kapamaya hazırlanıyor.

Fiyatlamaların odağında olan petroldeki fiyat artışının bir çok alanda fiyat artışına neden olması bekleniyor.

BRENT PETROLÜN VARİLİ 78,71 DOLARA FIRLADI

Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 1,4 artışla varil başına 78,71 dolara yükseldi.

Petrol fiyatlarını 80 dolara doğru kararlı adımlarla ilerliyor.

ABD HAFİF HAM PETROLÜNÜN VARİLİ 74,79 DOLAR

ABD hafif ham petrolü ise yüzde 1,5 artışla varil başına 74,79 dolardan işlem gördü.

GÜNLÜK 10 MİLYON VARİLLİK ARZ KESİNTİSİ SÖZ KONUSU

Enerji sektörünün uzmanları, İran ve Orta Doğu’da yaşanacak büyük bir şokun, günlük petrol arzının en az 10 milyon varil azalması anlamına geleceği, bunun da varil fiyatırı 100 dolara çıkartabileceği uyarısında bulunuyor.

YURT İÇİNDE AKARYAKIT ZAMMI BEKLENİYOR

Yurt içinde de gözler akaryakıt fiyatlarına çevrildi. 4 Ekim 2024 benzin fiyatı İstanbul’da 42,89 TL ve motorin (mazot) fiyatı 42,70 TL’den satılıyor.

Piyasalarda ise “akaryakıt fiyatlarına zam” beklentisi yükseliyor.

İSRAİL'İN İRAN'IN PETROL ALTYAPISINI HEDEF ALMA İHTİMALİ KONUŞULUYOR

Panmure Gordon analisti Ashley Kelty, yaşanan gelişmelerle ilgili şu değirlendirmede bulunud:

İran, salı günü İsrail'e yaptığı füze saldırısıyla 'itibarını kurtarmış' olsa da İsrail'in buna karşılık olarak İran'ın petrol altyapısını hedef alabileceği ve bunun da komşu ülkeleri çatışmaya sürükleyecek daha fazla misillemeye neden olabileceği korkusu artıyor.

JOE BİDEN'İN AÇIKLAMASI PETROL PİYASASINI ETKİLEDİ

Hizbullah ile çatışan İsrail ordusu Beyrut'a yeni hava saldırıları düzenlemeye devam ederken ABD Başkanı Joe Biden, dün ülkesinin Tahran'ın füze saldırısına misilleme olarak İsrail'in İran'ın petrol tesislerine yönelik saldırılarını destekleyip desteklemeyeceği konusunu değerlendirdiğini açıkladı.

BİR GÜNDE YÜZDE 5 FİYAT ARTIŞI YAŞANDI

İran'ın İsrail'e bugüne kadarki en büyük saldırısını gerçekleştirmesinin ardından İsrail seçeneklerini değerlendirirken, Biden'ın açıklamaları dün petrol fiyatlarında 5'lik bir artışa destek sağladı

OPEC'İN YEDEK ÜRETİM KAPASİTESİNDE SORUN YAŞANMIYOR

Hafta başında fiyatların yükselmesine yol açan petrol arzına ilişkin endişeler de OPEC'in yedek üretim kapasitesi ve küresel ham petrol arzının henüz Orta Doğu'daki gerilimden kaynaklanan bir kesintiye uğramamış olmasıyla azaldı.

LİBYA'DA MÜCBİR SEBEP KISITLAMALARI KALDIRILDI

Öte yandan, Libya'nın Ulusal Petrol Şirketi'nin dün itibarıyla Libya'daki tüm petrol sahası ve tesislerinde mücbir sebep kısıtlamasını kaldırmasıyla petrol üretimin büyük ölçüde azaltan kriz sonlanmış oldu.

Böylece Libya, üretimini iki katın üzerinde arttırarak yaklaşık 1.2 milyon varile çıkarabilecek.