Rusya-Ukrayna Savaşı, geçen yılın şubat ayından bu yana çatışmalar ve ekonomik yaptırımlar şeklinde günümüze kadar sürdü.
Rusya'nın petrol kaynakları ve doğalgaz borularının bulunduğu hatlarla ilgili kısıtlamaları Avrupa'da enerji sorunu yaşattı.
Savaşın verdiği endişe ile piyasalar önünü göremedi ve fiyatlama yapamadı. Sanayisi çok güçlü olan Almanya da üretimde sıkıntı yaşadı.
Sanayisi ciddi oranda doğalgaza bağımlı bulunan Almanya, 2021'de yaklaşık 142 milyar metreküp gaz ithal etti.
Savaşın Alman ekonomisine maliyeti 100 milyar euro
Alman Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Marcel Fratzscher, Rusya-Ukrayna Savaşı ve ardından yaşanan enerji krizinin 2022'de Alman ekonomisine maliyetinin 100 milyar euro olduğunu bildirdi.
"Almanya Rus gazına daha çok bağımlı"
Fratscher, diğer Avrupa ülkelerine oranla Almanya'nın Rus gazına daha fazla bağımlı olduğunu ve bu nedenle savaştan ülke ekonomisinin daha fazla etkilendiğini belirtti.
Almanya'nın zararı gayri safi milli hasılanın yüzde 2,5'ine denk
Enerji krizinin devam etmesi durumunda Almanya'nın ekonomik kaybının artacağı uyarısında bulunun Fratscher, Rusya-Ukrayna Savaşı ve beraberinde hızla büyüyen enerji krizinin ülke ekonomisine 2022'de 100 milyar euro zarar verdiğini ve bu tutarın gayri safi milli hasılanın yüzde 2,5'ine denk geldiğini kaydetti.
Almanya, 2021'de yaklaşık 142 milyar metreküp gaz ithal
Sanayisi ciddi oranda doğalgaza bağımlı bulunan Almanya, 2021'de yaklaşık 142 milyar metreküp gaz ithal etmişti.
Almanya'nın Ukrayna'ya desteği sürecek
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 17 Şubat'taki 59. Münih Güvenlik Konferansı'nda, ülkesinin Ukrayna'nın kıta Avrupası'ndaki en büyük askeri destekçisi olduğunu vurgulayarak, "Almanya'nın Ukrayna'ya desteği uzun süre dayanacak şekilde tasarlandı." değerlendirmesini yapmıştı.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış