TCMB: Aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağı görülüyor
AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğu toplantının özetlerinde hizmet enflasyonundaki öngörüler öne çıktı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı duruş sürdürülecek." ifadelerine yer verildi.

Özette ayrıca, "Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergeler, sözleşme yenileme oranının ekim ayında düşmesinin de etkisiyle aylık kira enflasyonunun gerileyeceğine işaret etmektedir." dendi.

Merkez Bankası'nın ekim toplantısının özetlerinde para politikası ve enflasyon konusunda karar metnindekine ifadelere paralel açıklamalar yer aldı.

KİRA ARTIŞ ORANLARI TAKİP EDİLİYOR

Özetlerde ekim ayında aylık kira enflasyonunun gerileyeceği beklentisi paylaşılarak, su ifadeler kullanıldı:

Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergeler, sözleşme yenileme oranının ekim ayında düşmesinin de etkisiyle aylık kira enflasyonunun gerileyeceğine işaret etmektedir. Gerek PÖS mikro verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleşmelerde oluşan gerekse de konut değerleme raporları üzerinden takip edilen kira artış oranlarının TÜFE’deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında değerler aldığı ve gerilediği izlenmektedir.

KİRA ENFLASYONUNU YAVAŞLAYACAĞINA İŞARET

Yılın son çeyreğinde sözleşme yenileme oranının üçüncü çeyreğe kıyasla azalacak olması ve sözleşmelerde referans olarak kullanılan artış oranlarının düşüşü, önümüzdeki dönemde aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret etmektedir.

TOPLANTI ÖZETİNDE ÖN PLANA ÇIKANLAR

-Aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı duruş sürdürülecek.

-Bireysel kredilerin 4 haftalık büyüme oranlarının ortalaması 20 Eylül'den itibaren düşerek yüzde 2,0 seviyesine gelmiştir.

-Tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, yurt içi talepteki yavaşlamanın ılımlı şekilde sürdüğü değerlendirilmektedir.

-Yıllıklandırılmış hizmetler dengesi fazlası güçlü seyrini sürdürmüştür.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)