TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasının etkilerini değerlendirdi
REUTERS

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Reuters'e yaptığı açıklamalarda, para politikasının meyvelerini vermeye başladığını belirtirken, önümüzdeki dönemde dezenflasyon sürecinde maliye politikasından gelecek "güçlü desteğin" önemine dikkat çekti.

Karahan, ekonomi yönetimi yarın açıklanacak Orta Vadeli Program'da (OVP) fiyat istikrarı, enflasyonla mücadele odaklı ana yaklaşımın korunacağını, yapısal reformlarla öngörülebilirliğin güçlendirmesinin hedeflediğini belirtti.

YENİ OVP YARIN AÇIKLANACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve EKK'daki bakanların katılımıyla yeni OVP yarın saat 09.00'da açıklanacak. OVP'de bu yıl için bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 6,4'den yüzde 5'e hatta biraz altına revize edilmesi beklenirken, açıklanabilecek olası yeni bütçe önlemleri ve takip eden yıllardaki bütçe açığı öngörülerine ilişkin değişimler de yatırımcılar tarafından yakından izlenecek.

"PARA POLİTİKASI MEYVELERİNİ VERİYOR"

Karahan, para politikasının gecikmeli etkileri ile bir yandan meyvelerini verdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Para politikası gecikmeli etkileri ile bir yandan meyvelerini veriyor. Maliye politikasından gelecek güçlü bir desteği önemsiyoruz. Mali görünüm, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne etkileri açısından kritik olacak. Fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda, dezenflasyon sürecinin sağlam bir şekilde sürmesi gerektiğine şüphe yok. Aylık enflasyonun ana eğiliminde zayıflamanın devam etmesi, hedeflediğimiz dezenflasyon patikası için kritik önemde.

"ENFLASYONDA DÜŞÜŞ SEYRİ DEVAM ETTİKÇE, BEKLENTİLERDE DE İYİLEŞMELER OLACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ"

Karahan, "Enflasyonda düşüş seyri devam ettikçe, beklentilerde de iyileşmeler olacağını öngörüyoruz. Bu zaten her zaman belirttiğimiz gibi (dezenflasyon) sürecin dikkatle izlediğimiz bir ayağı." dedi.

BÜYÜMEDEKİ DENGELENMENİN DEZENFLASYONA KATKISI

"İkinci çeyrek GSYH verileri iktisadi faaliyette öngördüğümüz yavaşlamayı teyit ederken, büyümenin kompozisyonunda dengelenme belirginleşiyor." diyen Karahan, sözlerine şöyle devam etti:

Net ihracatın ve yurt içi talebin yıllık büyümeye katkıları giderek daha sağlıklı hale geliyor.

"BÜYÜMEDEKİ DENGELENME SÜRECİ YILIN İKİNCİ YARISINDA DA DEVAM EDİYOR"

Karahan, öncü göstergelerin büyümedeki dengelenme sürecinin, yılın ikinci yarısında da devam ettiğini gösterdiğini belirterek şöyle konuştu:

Çeşitli göstergeler, büyümedeki bu dengelenme sürecinin, para politikasının gecikmeli etkileriyle yılın ikinci yarısında da devam ederek dezenflasyon sürecine ve makroekonomik görünüme anlamlı bir katkı vermeyi sürdürdüğüne işaret ediyor.

"CARİ AÇIĞIN GSYH'YE ORANI YÜZDE 2 CİVARINA GERİLEDİ"

Büyümedeki dengelenmenin cari açık verilerinde de "güçlü" bir şekilde yansıdığını belirten Karahan, şu açıklamaları yaptı:

2023 sonunda yüzde 4 olan cari açığın GSYH'ye oranı son verilere göre yüzde 2 civarına gerilemiş durumda.

Bu hafta gelen öncü ağustos dış ticaret verileri de ihracatta istikrarlı bir seyir ve ithalattaki yıllık bazdaki düşüş eşliğinde, cari dengedeki bu belirgin iyileşmenin net bir şekilde sürdüğünü gösteriyor.

"HİZMET ENFLASYONUNDA KATILIK SÜRÜYOR"

Karahan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Ağustos (enflasyon) verileri bize şunu söylüyor: Mal enflasyonunda ılımlı seyir devam ederken hizmetler tarafında katılık sürüyor. Bununla birlikte hizmetlerdeki enflasyonu anlamak için bu grubu iki kategoriye ayırmakta fayda var.

Bir grupta, talep koşullarına duyarlılığı nispeten belirgin olan lokanta-oteller gibi kalemler var. Burada bir süredir bir yavaşlama eğilimi söz konusu.

EĞİTİM HARCAMALARI

Karahan, diğer grupta ise zamana bağlı fiyatlama davranışının hakim olduğunu belirterek, "Bu kalemler, fiyatları güncellendiğinde geçmiş enflasyonun yansımalarını günümüze taşıyor. Eğitim, bu grupta öne çıkan kalemlerden biri ve ilgili güncellemeler ağustos-eylül aylarında endekse girdiğinden bu aylarda ana eğilimi yükseltiyor." dedi.

DÜŞÜŞ EĞİLİMİ

Karahan, "Ana eğilimi yükselten zamana bağlı fiyatlanan hizmet kalemlerinin de son çeyrekte düşüş eğilimine gireceğini değerlendiriyoruz." dedi.