TCMB Başkanı Fatih Karahan: Enflasyonu düşürme konusunda kararlıyız
REUTERS

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün aktardığı aylık ve yıllık verilere göre enflasyon zirveden döndü.

Dolar/TL 32,5 civarında dar banttaki seyrine devam ediyor.

Bu aşamada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, verdiği özel demeçte, para politikasındaki sıkı duruşa devam etmekte kararlı olduğu mesajı verdi.

"Talepte dengelenme başladı"

Başkanı Karahan da bu aşamada talepte dengelenmenin başladığını ancak enflasyonda henüz katedecek mesafe olduğunu, bu nedenle de para politikasında sıkılığı koruyarak yola devam edeceklerini söyledi.

"Henüz katedecek mesafemiz var"

Fatih Karahan, Reuters'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda katedecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz.

"Enflasyonu düşürme konusunda son derece kararlıyız"

"Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istiyoruz." diyen Karahan, enflasyonu düşürme konusunda "son derece kararlı" olduklarına dikkat çekti.

"Talepte dengelenme belirtileri ortaya çıkıyor"

"Talepte dengelenme belirtileri ortaya çıkıyor." diyen Karahan, bunun fiyatlara da yansımaya başladığını gördüklerini söyledi.

Karahan, ancak tek bir veri üzerinden çıkarım yapmayacaklarına da dikkati çekti.

"Merkez Bankası kararlı"

"Oynaklığın yüksek seyrettiği bu dönemde tek bir veri üzerinden çıkarım yapmak sağlıklı olmaz" diyen Karahan, "Merkez Bankası kararlılığı ve ihtiyatı ile hareket ediyoruz." mesajı verdi.

"TL pozitif"

Reuters'in haberine göre, bir bankanın döviz masası işlemcisi de "TCMB piyasadaki indirimi beklenti ve öngörülerini önümüzdeki yıla ötelemeye çalıştığını düşünüyoruz. Süreç TL pozitif." dedi.

Enflasyon zirveden döndü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), genel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan destekli sıkılaştırmanın sonucu politika faizini, sonuncusu mart ayında olmak üzere 4.150 baz puan yükseltti.

TCMB, son üç ayda ise politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu.

Enflasyon, mayısta ulaştığı yüzde 75,45 ile 2022 sonundan beri en yüksek seviyeye yükseldikten sonra dün açıklanan veriyle haziran ayında yıllık bazda düşüşe geçti.

TÜİK'e göre, TÜFE yıllık yüzde 71,60'a gerilerken, aylık fiyat artışı da haziranda yüzde 2'nin altına düştü.