TCMB: Yıllık enflasyon, tüm gruplarda geriledi
AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayınladı.

Raporda, haziranda yıllık enflasyonun, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere tüm gruplarda gerilediği bildirildi.

Rapora göre, ayrıca hizmet grubunda aylık fiyat artışı, önceki aya oranla zayıflamakla beraber görece yüksek seyrini korudu.

Raporda öne çıkanlar

TCMB'nin raporunda öne çıkanlar şöyle sıralandı:

Yıllık enflasyon, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere, tüm gruplarda geriledi. Aylık fiyat artışı kira ve lokanta-otel alt gruplarında yavaşlarken, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde güçlendi.

Dayanıklı mal fiyatları döviz kurundaki ılımlı seyir, iç talep gelişmeleri ve otomobilde gerçekleşen indirim kampanyalarına bağlı olarak uzun bir aranın ardından haziran ayında geriledi.

Gıda grubunda aylık fiyat artışı, bir önceki aya yakın gerçekleşti.

Ekmek ve tahıllar fiyat artışı

Bu dönemde, işlenmiş gıda alt grubunda ve tahıllar fiyat artışı ile öne çıkan kalem oldu. İşlenmemiş gıda alt grubunda ise mevsimsellikten arındırılmış veriler, taze meyve ve sebze fiyatlarının önemli ölçüde yükseldiğine işaret etti.

Kırmızı et fiyatları

Öte yandan, son aylarda belirgin bir artış eğilimi sergileyen kırmızı et fiyatları haziran ayında azaldı. Enerji grubundaki fiyat artışında ise akaryakıttaki indirimlere karşın şebeke suyu fiyatları belirleyici oldu.

Üretici fiyatları aylık artışı zayıflamaya devam ederken, yıllık üretici enflasyonu yüksek bazın da etkisiyle önemli ölçüde geriledi. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle, B ve C göstergelerinin aylık artış oranları zayıfladı ve göstergelerin yıllık enflasyonları geriledi.

Aylık bazda fiyat artışları, kira ve lokanta-otel alt gruplarında zayıfladı

Aylık bazda fiyat artışları, kira ve lokanta-otel alt gruplarında zayıflarken, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde güç kazandı. Haziran ayında kirada aylık artış yüzde 5,09’a gerilerken, yıllık enflasyon 1,50 puan düşüşle yüzde 123,64 olarak gerçekleşti.

Giyim ve ayakkabı grubunda sınırlı düşüş

Giyim ve ayakkabı grubu fiyatları son yıllardaki tarihsel eğiliminin aksine yüzde 0,68 ile sınırlı bir oranda düşerken, alt grup yıllık enflasyonu 3,03 puan azalarak yüzde 46,87 olarak gerçekleşti.

Diğer temel mallar alt grubu fiyat artışı ise yüzde 1,70 ile yavaşlama eğilimini sürdürdü.

Enerji fiyatları haziran ayında yüzde 1,43 artarken, grup yıllık enflasyonu 5,10 puan düşerek yüzde 84,58 oldu. Uluslararası işlenmiş petrol ürünleri fiyatlarındaki gelişmelerle akaryakıt fiyatları yüzde 2,32 geriledi. Tüp gaz fiyatları ise yüzde 1,10 azalış kaydetti.

İstanbul'da şebeke suyu fiyatlarında yüzde 12,69'luk aylık artış

Büyük ölçüde İstanbul ilindeki gelişmelere istinaden şebeke suyu fiyatlarında kaydedilen yüzde 12,69'luk aylık artış, enerji enflasyonunun ana belirleyicisi oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları haziran ayında yüzde 1,78 artarken, yıllık enflasyon 2,06 puan düşerek yüzde 68,08 oldu.

Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 6,03 puan gerilerken, işlenmiş gıdada ise 1,39 puan artış kaydetti.

Taze meyve sebze fiyatları haziran ayında yüksek bir artış kaydetti

Rapora göre, mevsimsellikten arındırılmış verilerle, sebze fiyatlarında daha belirgin olmak üzere taze meyve sebze fiyatları haziran ayında yüksek bir artış kaydetti.

Diğer işlenmemiş gıda grubunda, kırmızı et fiyatlarında süregelen artışların yerini düşüşe bıraktığı izlenirken, benzer şekilde kümes hayvanları eti fiyatları da bu dönemde geriledi.

Yumurta fiyatlarındaki düşüş ise haziran ayında sürdü. Böylece, işlenmemiş gıda aylık fiyat artışı yüzde 0,79 oldu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)