TCMB, Temmuz 2024 politika faizini açıkladı: Faiz yüzde 50’de sabit kaldı
Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdi.

Kurul, kararını açıkladı.

Faiz oranı sabit kaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu.

Kurul, şubat toplantısında yüzde 45 olan politika faizini mart ayında 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye çıkarmıştı.

Şubat ayında yapılan bu yukarı yönlü güncellemeden sonra başlayan yatay seyir devam etmiş oldu.

Piyasaların beklentisi oldu

Diğer yandan TCMB'nin açıkladığı oran piyasaları yanıltmadı.

Beklenti anketlerine katılan ekonomistlerin çok büyük bir kısmı, TCMB'nin politika faizini sabit bırakacağını öngörmüştü.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından yayımlanan karar metninde haziran ayında aylık enflasyonun ana eğilimi belirgin bir zayıflama kaydettiği ifade edildi. Öncü göstergelerin temmuz ayında aylık enflasyonun, yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret ettiği belirtilen karar metninde "Buna karşın, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörülmektedir.

Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmektedir" denildi.

Yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruş yinelendi

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtilen metinde şu ifadeler yer aldı:

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

"Muhtemel gelişmeler" farkı

Karar metninde bunun yanında likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlendiği vurgulandı.

Geçen ayki metinde de benzer şekilde "Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir" denilmişti. Ancak bugünkü kararda 'muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak' ifadeleri eklendi.