Haber Merkezi

Temmuz başında ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yüzde 24,73 oranında 6 aylık enflasyon farkı elde etti.

Kök maaşı, en düşük emekli maaşı olan 10 bin liranın altında kalanların bir kısmına bu oranı ya yansımadı ya da çok düşük bir oranda artış yansıdı.

Bu konumda 1 milyon 780 bin emeklinin bulunduğu biliniyor.

AK Parti, yaşanan gelişmeler üzerine en düşük emekli maaşına ek bir zam için çalışma başlattı. Zam oranını belirlerken, bütçe imkanları gündeme geldi ve emekli maaşı 10 bin lira bareminde olanlara ilişkin etki analizi yapıldı.

Teklif, TBMM Başkanlığı'nda

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

"10 bin lira olarak ödenen en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya çıkartıldı"

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, daha önce belirttiği gibi Başkanlığı’na verilecek en düşük emekli maaşına dair zam düzenlemesi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emeklilerimize ve hak sahiplerine dosya bazında 10 bin TL olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarını 12 bin 500 TL'ye yükseltiyoruz. Bu düzenlememizin toplamda şu anda mevcut 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayısı içerisinde en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılması halinde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 703 bin 788 kişi, bütçeye maliyeti ise 33 milyar 200 milyon TL'dir. Biz bunu uzun zamandır çalışıyoruz. Bu maliyetin bütçemize çok daha yük getirdiğini belirtmek isterim.

"Bu bir seyyanen zam değil"

Güler, açıklamsının ardından basının sorularını yanıtlarken "seyyanen zam" yapılmadığını geçmiş uygulamanın artırılmış şekilde devamı nitelinde olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

Bu bir seyyanen zam değildir. Yeni bir şey inşa etmiyoruz: 10 bin lira altı alınanların maaşlar 12 bin 500'e tamamlanacak.

"Emeklilik sisteminde daha dengeli, adil bir uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor"

En düşük emekli maaşının 2 bin 500 liraya çıkartılmasına yönelik teklifin şu anda kanunlaşma sürecine girdiğini belirten Güler, seçimlerden önce 2,5 milyona yakın EYT'linin de emeklilik sistemine dahil olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

Bunun da bu dönemki bütçemize getirdiği önemli bir yük var. Bizim için önemli olan bütçe dengesi içerisinde, Orta Vadeli Program'a bağlı kalarak, bütçe disiplinini bozmadan, her bir ödemenin karşılığını oluşturarak, bir disiplin içerisinde bütçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem inşallah emeklilik sisteminde daha dengeli, adil bir uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunun için bir gelir kalemi oluşturmak lazım. Bütçe disiplinini bozmadan bir sistem inşa etmek lazım. O konuda da çalışmalarımız devam ediyor.

"Sabit gelirli vatandaşlarımızın gelirlerini artıracak çabamız devam edecek"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki dönemlerde enflasyonun ciddi oranda düşmeye başlaması ve hem enflasyonla beraber bütçe disiplinini de elden bırakmadan bu konuda sabit gelirli vatandaşlarımızın gelirlerini artıracak, enflasyona ezdirmeme noktasında gayretimiz ve çabamız devam edecektir.

En düşük emekli maaşının seyri

Kök maaşının düşüklüğünden dolayı "en düşük maaş düzenlemesi" getirilmişti. En düşük emekli maaşı 2023 yılında 2 kez zam alarak 3 bin 500 liradan, 7 bin 500 liraya yükseltilmişti. En düşük emekli maaşı 25 Ocak 2024'te ise 10 bin lira olmuştu. Bugün yapılan açıklama ile birlikte en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltildi.