Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      AA

      Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, NTV'de katıldığı canlı yayında bakanlığın faaliyetlerini aktardı.

      Bakan Vedat Işıkhan, öğrenci programlarındaki ödeme süreçlerine dair bilgi vererek, üniversitelerde bir önceki aya ait ödelerin gerekli yazışmalar tamamlandığında en kısa zamanda hesaplara yatırılacağını belirtti.

      "82 BİN ÖĞRENCİ YARARLANDI"

      İŞKUR Gençlik Programı'nın, yeni nesil çalışma modellerinin uygulandığı bir proje olduğunu anlatan Işıkhan, söz konusu projeye 7 milyar 15 milyon lira bütçe ayırdıklarının ve şu ana kadar 82 bin öğrencinin yararlandığının bilgisini verdi.

      Kadınların iş gücüne katılmasını önemsediklerini belirten Bakan Işıkhan, İş Pozitif projesine verilen destekleri hatırlattı.

      Işıkhan, gençler, kadınlar ve engelliler başta olmak üzere özel politika gerektiren tüm grupların iş gücü piyasasına erişimlerinin ve insana yakışır iş koşullarında istihdamlarının desteklenmesi için gayretle çalışacaklarını vurguladı.

      BELEDİYELERİN PRİM BORCU

      Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK'ye olan borçlarında gelinen son durumuna ilişkin şunları kaydetti:

      Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği noktasında en önemli gelirlerimiz prim tahsilatı. Ancak fark ettik ki belediyelerin büyük bir kısmı ödemesi gereken primleri ödemiyorlar. Bunu 31 Mart seçimlerinden önce Cumhurbaşkanımız dile getirdi. Bakanlık olarak belediyelerimizle iletişime geçtik. Şimdiye kadar 149 belediye 30 milyar liralık prim borcunu yapılandırmak üzere SGK'ye başvurmuş durumda. Bugüne kadar belediyelerimiz tarafından SGK'ye toplamda 28,2 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi.

      KAYIT DIŞI İSTİHDAM

      Işıkhan, geçen yıl kayıt dışı istihdama yönelik yapılan denetimlerde 518 tescilsiz iş yerinin bulunduğunu ve 21 bin 634 kayıt dışı çalışanın olduğunu tespit ettiklerini vurgulayarak, şöyle dedi:

      103 milyon lira prim tahakkuku yaptık. Kayıt dışı sigortalı çalıştıran işverenlere de toplamda 2 milyar lira idari para cezası kesilmesini önerdik.

      SMA HASTALARININ TEDAVİSİ

      Vedat Işıkhan, 1.550 SMA hastasının tedavisi için de SGK olarak yaklaşık 2,5 milyar lira bütçe planladıklarını belirtti.

      SAHTE EVLİLİKLER

      Bakan Işıkhan'ın verdiği bilgilerde sahte evliliklerle ilgili bilgiler ise şöyle::

      -9 bin kişi sahte evlilik yapıldığı tespit edildi. bu kişiler haksız yolla yetim aylığı aldılar. Saptadıklarımızdan ödenen parayı geri alıp, haklarında yasal süreç başlatıyoruz. Haksızlığa geçit vermiyoruz.

      MART AYI İŞ GÜCÜ İSTATİSTİKLERİNİ DEĞERLENDİRDİ:

      İşsiz sayısı 2025 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 65 bin kişi azaldı. İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşti.

      Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, işsiz sayısının mart ayında bir önceki aya göre 65 bin kişi azaldığını belirterek, "İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşti." ifadesini kullandı.

      "25 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ"

      İşsizlik oranının son 25 yılın en düşük seviyesinde olduğunu bildiren Işıkhan, şunları kaydetti:

      Son 25 yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranı OVP hedeflerimizle uyumlu seyrediyor. İşsiz sayısı 2025 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 65 bin kişi azaldı. İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşti. Ülkemizin istihdam seferberliğinde yeni bir aşamayı başlatan Ulusal İstihdam Stratejimiz sayesinde iş gücü verilerinde tarihi seviyeleri görüyoruz. İstihdam sayısı aynı dönemde 391 bin kişi artarak 32 milyon 597 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puan artarak yüzde 49,2 oldu. İş gücü sayısı ise 2025 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 325 bin kişi artarak 35 milyon 404 bin kişiye ulaştı. Böylelikle iş gücüne katılma oranı 0,4 puan artarak yüzde 53,4'e yükseldi.

      KAMU İŞÇİLERİNİN ZAM SÜRECİ

      Işıkhan, yaklaşık 600 bin kamu işçisini yakından ilgilendiren kamu toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolündeki son durumla ilgili şunları paylaştı:

      Şubat'ta TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ ortak tekliflerini sundular. Şu an TÜHİS tarafından süreç yönetiliyor. Bu toplu iş sözleşmelerinde hassas bir dengenin yürütülmesi gerekiyor. Bakanlık olarak işçi ve işveren sendikaları arasında koordinatörlük görevi yapıyoruz. İşçinin alır terinin karşılığını alarak ama aynı zamanda da reel ekonominin dengelerinin gözetilebileceği süreci takip ediyoruz. Kısa sürede sonuçlanmasını ve işçilerimizle masada el sıkışmayı arzu ediyoruz.

      Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)