Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları" toplantısında, 6 Şubat 2023'te gerçekleşen Kahramanmaraş depreminde yapılan çalışmaları ve sonrasında gerçekleştirilen konut seferberliğini dile getirdi.
Işıkhan, konuşmasında deprem bölgesinde iş verenleriin sosyal güvenlik kurumuna vermekle yükümlü oldukları her türlü bilgi, belge ve beyannamelerinin, son verme tarihini 30 Nisan 2024'e kadar ertelendiğini hatırlattı.
"Malatya’da daha önce 500 olan TYP talebi 750’ye çıkarıldı"
"Yaptığımız hamlelerle Malatya'nın üretiminde, çalışma hayatında çok olumlu sonuçlar aldık." diyen Bakan Işıkhan, iş insanları ve STK'larla buluşma toplantısındaki konuşmasında şu konuları aktardı:
Bölgenin ihtiyaç duyduğu yeni adımlarla kalkınmasını sağlayacağız inşallah. Deprem sonrasında neler yaptık? Bunu da kısa kısa sizinle paylaşmak isterim. Olağanüstü hal ilan edilen illerde işten çıkarmaları sınırlandırdık. Kısa çalışma ve nakdi destek uygulamasını derhal başlattık. Toplum Yararına Programları (TYP) derhal hayata geçirdik. Deprem bölgesinde toplamda 58 bin 75, Malatya’da toplamda 6 bin 686 vatandaşımızı TYP’den yararlandırdık. Burada Malatyamızda TYP desteklerimizin devam edeceğini ifade etmek isterim. Malatya’da daha önce 500 olan TYP talebini şimdi 750’ye çıkardığımız müjdesini de paylaşmak isterim. Hayırlı uğurlu olsun.
"Yıkılan her şeyi eskisinden daha iyi bir şekilde yerine koyabiliriz"
Bakan Işıkhan, 6 Şubat'taki depremlerde Malatya ve 10 ilin büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldığını anımsatarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
Hepimizi derinden yaralayan o günün üzerinden 1 yıl geçti ancak acımız ve hüznümüz ilk günkü gibi kalplerimizde yerini koruyor. Canlarımızı geri getiremeyiz ama yıkılan her şeyi eskisinden daha iyi bir şekilde yerine koyabiliriz. Gerek kamu kurumlarımız, gerek yerel yönetimlerimiz, gerekse vatandaşlarımız tek yürek olup, dünyada hiç bir ülkenin bu kadar kısa sürede ve kolay kolay atlatamayacağı bir yıkımın üstesinden geldi ve gelmeye devam ediyor. Biz 1 ay gibi çok kısa bir süre içerisinde yıkılan evlerimizi, hastanelerimizi yeniden yapmaya başladık. Geçici barınma alanlarımız konteyner kentlerimizi çok kısa bir sürede kurduk ve düzene koyduk. Bu bizim Cumhur İttifakı ile ne kadar güçlü bir devlet haline geldiğimizi gösteriyor.
“Malatya'da toplam 6 bin 181 konutun kuraları çekilerek hak sahiplerine dağıtıldı”
Bakan Işıkhan, geçen günlerde Malatya'da toplam 6 bin 181 konutun kuraları çekilerek hak sahiplerine dağıtıldığını belirterek, şöyle konuştu:
Şu anda ise 18 bin konut yapımı hızla devam ediyor. İnşallah en kısa sürede Malatya'daki 80 bin 221 hak sahibine konutlar dağıtılmış olacak. 11 şehrin tamamında büyük bir konut seferberliği olduğunu görüyorsunuz. Deprem bölgesinde önümüzdeki 2 ay içinde 75 bin, ardından her ay 15-20 bin konut tamamlanıp vatandaşlarımıza teslim edilecek. Bu rakamlar, ne kadar ivedilikle aksiyon alabildiğimizin bir göstergesidir.
“Depremden önceki çalışan sayısını neredeyse yakalamış bulunmaktayız"
Bakan Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak deprem bölgesine yönelik çok önemli çalışmalarda bulunduklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
Depremden önce Malatya'da çalışan sayısı 124 bin 882 idi. Depremin ardından bu sayı yarı yarıya düşmüş 62 bin 685'e kadar inmişti. Verdiğimiz desteklerle ve uyguladığımız programlarla çalışan sayısını 1 yıl içinde 62 binden 109 bine kadar çıkardık. Yani depremden önceki çalışan sayısını neredeyse yakalamış bulunmaktayız. Kısa bir süre içinde çalışan sayısı bakımından inşallah deprem öncesi dönemi yakalayacağız ve hatta üzerine çıkacağız.
TYP nedir?
Toplum Yararına Programlar; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlere geçici gelir desteği sağlamak üzere aktif iş gücü hizmetleri kapsamında İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları iş birliğinde düzenlenen programlar olarak tanımlanıyor.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış