Zorunlu trafik sigortasındaki "Sigorta Aracıları Teklif Platformu" isimli sistemle ilgili soru işaretlerini tek bir haberde aydınlatmak istedik.
Bu sistem, sigorta acentelerinin riskli gördüğü sürücülere sigorta yapmaktan kaçınmasından ortaya çıktı.
İlk kez trafiğe çıkacak olan ve önceden kaza yapanlar; sigorta acenteleri tarafından riskli görülüyor ve eğer bu kişilere zorunlu trafik sigortası yaptırılsa zarar etme olasılığını göze alamıyorlardı.
Yeni sistemle birlikte "Ekran kapalı, arıza var." gibi gerekçelerle işlem yapmaktan kaçılınmasının önüne geçildi.
Şimdi 17 bin sigorta acentesinin üye olduğu bir platform oluşturuldu.
Trafik ruhsatı olan sigorta şirketlerinin tümü platforma üye
Trafik ruhsatı olan sigorta şirketlerinin üyeliği zorunlu tutuldu.
Platform, Sigorta Bilgi Merkezi nezdinde kuruldu. Ve platformun kurallarını, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) belirledi.
Sigorta şirketleri, aracılık sözleşmesi bulunan acentelerle platform üzerinden organik şekilde süreçleri yürütecek.
Bazı acenteler sözleşmeli olacak
Hukuksal bağı bulunmayan sigorta şirketi ile acente arasında sadece platformda geçerli olmak üzere sözleşme yapılacak.
Sistem nasıl çalışıyor?
Bu platform bir havuz niteliğinde. İki farzlı çalışıyor. Sigorta şirketlerinin teklif verip vermediği belli oluyor ve araç sahipi kendisine en düşük teklifi vereni seçebiliyor.
Böylece hem tüm sürücüler araçlarına sigorta yaptırabilecek hem de en düşük teklifi tercih etme şansına sahip olacak.
Böylece trafik sigortası müşterileri daha geniş bir teklif yelpazesiyle buluşacak.
Birinci faz
Birinci fazda acenteler, anlaşması olan sigorta şirketlerinden platform üzerinden 10 dakikalık süre içinde teklif alacak. Sigortalının onay verdiği teklif işleme alınacak.
10 dakikalık süre içinde birinci fazda teklif alamayan acenteler ikinci faza geçecek.
İkinci faz
Acenteler bu fazda platform üzerinden yapılan aracılık sözleşmesi yaptığı diğer sigorta şirketlerinden teklif alabilecek. Bu fazda da 10 dakika içinde söz konusu şirketler tarafından teklif verilecek ve bu teklif numaraları üzerinden şirket ekranlarından poliçe tanzim edilecek.
Madde madde zorunlu trafik sigortasında platform uygulaması
-Zorunlu trafik sigortasında platform uygulaması dün başladı.
-Sigorta aracıları teklif platformu uygulaması sürücü ve sigorta acentelerini ilgilendiriyor.
-Aracını sigorta yaptırmak isteyen sürücü sigorta şirketinin ekranından teklif alacak. Araç sahibi için alternatifler sağlanmış olacak. Teklif 10 dakika içinde verilecek.
-İlk kez aracını sigorta yaptıran ya da kaza yapmış riskli basamakta yer alan sürücüye de mutlaka teklif verilecek. Riskli basamaklarda yer alan sürücülerin poliçe sorunu çözülecek. Teklif vermeyenler tespit edilecek.
-Sürücü verilen tekliflerden hangisini onaylarsa o uygulanacak.
-Trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması var ancak genellikle tavan fiyat uygulanıyordu. Şimdi sisteme birden fazla teklif geldiği için fiyat düşecek.
Azami prim tutarlarını SEDDK belirleyecek
Platformla, zorunlu trafik sigortalarında teklif alamayan sürücülerin azami prim tutarları SEDDK tarafından belirlenecek. Böylece sigorta poliçelerinin daha adil, daha şeffaf ve rekabetçi bir ortamda sunulmasını sağlamak amaçlandı.
İkinci bir aşama
Platform hayata geçtikten sonra projenin ikinci bir aşamasının daha olması ve sigorta şirketlerinin platforma erişimi için yazılımlarını tamamlaması bekleniyor.
Sistem, sigorta şirketleri için de avantajlı
Sigorta Aracı ya da Trafik Teklif Platformu, aynı zamanda sigorta şirketlerine de daha geniş bir müşteri kitlesiyle etkileşimde bulunma fırsatı sunacak.
Hasar maliyet endeksi
Ayrıca, 2024'ün Mayıs ayından sonra da fiyatların hasar maliyet endeksine göre düzenleneceği belirtiliyor. Hasar maliyet endeksi de asgari ücret artış oranı ile birlikte, enflasyon oranı ve parça fiyatları baz alınarak belirlenecek.
Trafik sigortasında son durum
Zorunlu trafik sigortasındaki son değerlemeye göre 8 basamak var. İstanbul'da en ucuz sigorta hiç kaza yapmayan 8'inci basamak için 2024'ün Ocak ayında 3 bin 706 lira olarak uygulanıyorken bu rakam, şubat ayında 4 bin 77 lira oldu.
En riskli grupta bulunan sürücülerin ödeyeceği tutar ise ocakta 22 bin 236 lirayken, şubatta ise 24 bin 460 liraya yükseldi.
Türkiye'de 4 araçtan biri kaskolu.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış