BTK'yı Güney Koridor'a bağlayacak yeni bir hat yapılıyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, – Tiflis – Kars (BTK) hattı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

KAZAKİSTAN'A 10 MİLYON TON YÜK SÖZÜ

Arslan, bu hatta Kazakistan'a yıllık 10 milyon ton yük sözü verdiklerini açıkladı. Orta vadede 35 milyon ton yük taşıması hedeflenen hattın depo – dağıtım – lojistik ihtiyaçları için 350 bin metrekare büyüklüğünde dev bir lojistik merkez için 26 Ekim’de ihaleye çıkılacağını belirten Bakan Arslan, yeni bir bağlantı hattı için de çalışmaların başladığını ifade etti.

Arslan, “Kars – Iğdır – Nahcıvan – İran üzerinden bir hat daha olacak. Etütleri tamamlandı. Bu hat BTK’ı Güney Koridor’a bağlayacak” diye konuştu.

KARS'A BÜYÜK LOJİSTİK MERKEZ KURULUYOR

Komşu ülkelerde büyük ilgi ve heyecan uyandıran hattı bu yıl içinde tamamlamak için 24 saat çalıştıklarını belirten Bakan Arslan, “Demiryollarında, Türkiye’de 28 milyon ton yük taşınıyor. Sadece Kazakistan bu hatta 10 milyon ton yük sözü verdi. Kazakistan başta olmak üzere Azerbaycan, Türkmenistan ve Çinli şirketler bu hattı çok istiyor. Türkmenistan çok önemsiyor. Bu hatta bağlanmak isteyen güzergah ülkeleri feri hatlar kuruyorlar. Çin bu hattı bekliyor. Şu anda Avrupa’ya 45 ila 62 günde ulaşıyorlar. Bu hat 12 – 15 günde ulaştıracak. Çin’in 240 milyon tonluk ihracat yükünün yüzde 10’unu alsak 24 milyon ton ediyor. Hat açıldığında hemen alacağı yük 6.5 milyon ton. Orta vadede 35 milyon tona çıkacak. Çin yükü aldıkça bu rakam daha da artacak. Kars’ta büyük bir lojistik merkez kuruyoruz. İhalesine çıkıyoruz. Etrafında rezerv alanlar da olacak. Şirketler bu coğrafyada üretilecek malları demiryoluyla Avrupa veya Asya’ya gönderebilecekler” ifadelerini kullandı.