Afyonkarahisar’ın Sandıklı İlçe Belediye Başkanı Mustafa Çöl, jeotermal enerji ile elde edilen sıcak sudan 30 bin konut ve iş yerinin faydalandığını ifade etti.
30 BİN KONUTA EŞ DEĞER ISITMA
Belediye Başkanı Mustafa Çöl Jeotermal Isıtma Merkezinde gazetecilere açıklama yaptı. Başkan Çöl, şehrin yaklaşık yüzde 85’ini jeotermal, yüzde 10'unu doğalgaz ve yüzde 5'ini ise kömür ile ısıttıklarını ifade ederek, "Bu bağlamda ilçemiz ülkemizin belki de dünyanın çevre bakımından sayılı yerleri konumu haline geldi. Hava kirliliğinin en az olduğu ilçelerden bir tanesiyiz. Kullandığımız sıcak suyun tamamına yakını yer altına reenjekte ediyoruz. Yani kullandığımız suyu yer altına aynen geri basıyoruz. Bu suyumuzu 3 hafta ile bir ay arası sürede geri kullanıyoruz. 40 derece ısı ile yer altına gönderdiğimiz suyu bir ay içerisinde 80 yada 85 derece ısı ile tekrar kullanabiliyoruz. Sandıklı’yı ısıtmak bir çevre projesidir. İlçemizde 16 bin abonemizi 30 bin konuta eş değer ısıtma sağlıyoruz. Bunun bir çoğu konutlardan ibarettir." açıklamalarında bulundu.
3 YIL ÜST ÜSTE ZAM
Devlet konutlarının ve iş yerlerinin jeotermal ile ısınmasını sağladıklarını söyleyen Başkan Çöl, "Konut bazında bir yıl boyunca 500 lira ile bin 500 lira arasında ısınma sağlanabiliyor. Aynı zamanda evlerde eşanjör sistemi ile mutfak ve banyoda sıcak su teminini de sağlıyor. Yaklaşık 2 yıllık zaman zarfında kar etmeye başladığımızda kar eden bir şirketin zam yapmaması gerektiğini düşündük. 2016, 2017 ve 2018 yıllarında 3 yıl üst üste zam yapmayarak bir rekora imza attık. Dönen su ile de seralarımızı ısıtıyorduk. Belirli miktarda serayı ısıtabiliyorduk. 350 metrekarelik bir serayı ısıtarak domates yetiştirebiliyorduk. Şu an uyguladığımız çalışmalar ile 3 yıl içerisinde 800 metrekarelik bir sera alanlarımızı ısıtmaya başladık. Şu anda ilçemizde 18 tane jeotermal ile ısınan sera vardır. Jeotermal sera olarak Türkiye’de en fazla sera bulunan ilçe konumuna gelmiş olduk. Yurt dışından Avrupa’dan da bu tip birliklere üyelik konusunda teklif alıyoruz. Seraların ısıtılmasından sonra suyun tamamına yakınını yer altına göndererek aynı zamanda bir çevre projesini ortaya çıkarmış oluyoruz. Tabiattan aldığımız suyu geri veriyor ve dönüşümü sağlıyoruz. Buradaki amaç gelecek nesillere de bu gün kullandığımız suyu aktarmak. Çocuklarımızın ve torunlarımızın da kullanmasını, yararlanmasını istiyoruz." dedi.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış