Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Beyazıt tarafından Çorum’un Osmancık ilçesine yaptırılan tarihi Koyunbaba Köprüsü'nde, restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete açıldı.
2014 YILINDA RESTORASYON BAŞLAMIŞTI
1485 yılında yapımına başlanan ve 5 yılda tamamlanan İpekyolu üzerine inşa edilen tarihi Koyunbaba Köprüsü, Karayolları Genel Müdürlüğünce 2014 yılında restorasyona alınmıştı.
Koyunbaba Köprüsü restore edildi ViDEO
ANADOLU'NUN EN BÜYÜK TARİHİ KÖPRÜSÜ
Yapılışı gibi restorasyon çalışmaları da 5 yılda tamamlanan köprünün, ırmağın taşıdığı toprakla toprak altında kalan kemerleri yeniden gün yüzüne çıkartılarak, geçmişteki ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşturuldu.
Anadolu’nun en büyük tarihi köprüleri arasında yer alan Koyunbaba; 250 metre uzunluk, 7 metre genişlik, 25 metre yükseklik ve 18 kemere sahip.
"İNCİ GERDANLIĞI GÖRMEYE DAVET EDİYORUZ HERKESİ"
Tarihi Koyunbaba Köprüsü'nün 535 yıl önce inşa edildiğini hatırlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, “Kızılırmak Nehri üzerinde karşıdan karşıya geçişi sağlayan köprü, İpek Yolu üzerindeki muhteşem sanat yapılarından birisi. Yapımı 5 yılda tamamlanan köprünün restorasyonu da 5 yılda tamamlandı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapıldı. Restorasyon çalışmaları yaklaşık 19 milyon 600 bin liraya mal oldu. Köprünün orijinalinde 19 tane sivri kemerden oluşan bir özelliği var. Ancak yıllar içerisinde bu tarihi kemerlerden 5 tanesi toprak altında kaldı. Restorasyonla birlikte bu kemerlerden 15 tanesi ortaya çıkarıldı. Koyunbaba Köprüsü, İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan bir özelliğe de sahip. İpek Yolu üzerindeki tarihi köprü, kervanların karşıya geçişinde önemli bir görevi de görmüş. Günümüzde de Osmancık ilçesinde 535 yıl öncesinden kalan güzel bir eser olarak adeta Kızılırmak üzerinde inci bir gerdanlık gibi ziyaretçilerini bekliyor. Herkese tarihi köprümüzü görmeleri için çağrıda bulunuyoruz.” dedi.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış