Yeni Zigana Tüneli'nin yüzde 52'si tamamlandı
AA

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yapımı süren, tamamlandığında çift tüp 29 kilometre uzunluğuyla dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun kara yolu tüneli olacak Yeni Zigana Tüneli Projesi'nde, yüzde 52 seviyesine ulaşıldı.

ÇALIŞMALAR 24 SAAT BOYUNCA SÜRÜYOR

Doğu Karadeniz'i Orta Doğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan Tarihi İpek Yolu'nda Gümüşhane yönünde yapımına Nisan 2016, Trabzon yönünde ise Ağustos 2016'da başlanan projede, 300'ü aşkın personel 24 saat esasına göre çalışıyor.

Yeni Zigana Tüneli'nin yüzde 52'si tamamlandı

Ulaşım maliyetini azaltacak ve Doğu Anadolu'nun Karadeniz sahili ile bağlantısını kolaylaştıracak tünelin, bölgenin ticari ve turistik değerine ciddi katkı sunması bekleniyor. Mevcut yolu 8 kilometre daha kısaltacak tünelin, bölgeye yatırım yapacak girişimciler için lojistik açısından maliyetleri düşüreceği ve limana ulaşımı kolaylaştırması öngörülüyor.

15 BİN METREYE GELİNDİ

Devam eden projede kazı destekleme çalışmalarında Trabzon yönünde çift tüpte 7 bin 136 metre, Gümüşhane yönünden ise 7 bin 956 metre ilerleme sağlanarak toplamda 15 bin 92 metreye gelindi. Proje kapsamında ayrıca, Türkiye’de ilk defa kara yolu tünellerinde uygulanacak ve havalandırma sistemlerinin bir parçası olan 3 noktada 6 adet havalandırma şaft yapı çalışmaları da eş zamanlı olarak ilerliyor.

Yeni Zigana Tüneli'nin yüzde 52'si tamamlandı

8 KİLOMETRE KISALACAK

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Yeni Zigana Tüneli ile 12 metre genişliğindeki mevcut yolun standartlarının yükseltilerek, çift şerit gidiş geliş olarak hizmet vereceğine işaret ederek, yolun kotunun 560 metre daha düşürülerek 8 kilometre kısalacağı bilgisini paylaştı.

Tünel inşaatının büyük bir özveri ve gayretle devam ettirildiğinin altını çizen Taşbilek, "Mevcut durumu itibarıyla yoğun çalışmalarla tünel inşaatı yüzde 52 seviyesine getirilmiştir. Yarıyı geçtik. Yine aynı şeklide havalandırma ile alakalı olan şaftlarda ve tünel içi kaplamalarda da büyük oranda gelişme sağlanmış olup çalışmalar büyük bir hızla devam etmektedir. Söz konusu tünel tamamlandığında Avrupa'nın en büyük, dünyanın 2'inci büyük tüneli olarak ülkemize ve bölgemize hizmet verecek." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Zigana Tüneli'nin yüzde 52'si tamamlandı

800 BİN METREKÜP BETON İMALATI

Haziran 2020'de bitirilmesi hedeflenen Yeni Zigana Tüneli ile Başarköy Vadisi'nden 1.015 metre kotundan girilerek,1.264 metre kotuna yüzde 3,30 eğimle tırmanılıp daha sonra yüzde 0,85 eğimle Köstere Vadisi'nden 1.212 metre kotundan çıkmak suretiyle Zigana Dağı geçilecek.

Mevcut Zigana Tüneli yaklaşık bin 800 metre kotlarından geçerken, Yeni Zigana Tüneli'ne ise yaklaşık 800 metre düşük kottan girilerek, Zigana Dağı yaklaşık 560 metre düşük kottan geçilmiş olacak. Gümüşhane-Trabzon arasındaki mesafeyi 8 kilometre kısalacak proje için 2.7 milyon metreküp kazı, 800 bin metreküp beton imalatı gerçekleştirilecek.

Yeni Zigana Tüneli'nin yüzde 52'si tamamlandı

Yeni Zigana Tüneli'nin yüzde 52'si tamamlandı

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)