Emlak vergisi ödemeleri için son gün

k

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde sona gelindi. Mükelleflerin bugün mesai bitimine kadar ödeme yapmaları gerekiyor.

1 gün bile gecikmeli ödenen vergiler için aylık ceza verginin yüzde 1.40'ı olarak belirtiliyor. Emlak vergisini evi (muaf tutulanlar hariç), işyeri, arsa ve arazisi olan herkes tarafından ödenecek. Hisseli gayrimenkul sahiplerinden; paylı mülkiyet sahipleri hisseleri oranında bu vergiyi ödeyecek. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olacak.

MUAF TUTULACAK KİŞİLER BELİRLENDİ

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, 200 metrekareden küçük tek meskeni bulunan, geliri olmayan ev hanımları, engelliler, şehitlerin dul ve yakınları, gaziler, işsiz ve emekliler muaf olacak.

EMLAK VERGİSİ NE KADAR ÖDENECEK

2016 yılı için emlak vergisi zam oranı yüzde 5,58 olarak açıklandı. Buna göre, 2015 ve öncesi alınmış konutlar için 2016 yılı emlak vergisi yeniden değerleme oranı yüzde 2,79 (yüzde 5,58/2) olacak.

Kesirler dikkate alınmadığı için 205 bin TL değeri üzerinden emlak vergisi ödeyecek. Taşınmaz büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer aldığı için emlak vergisi oranı binde 2 olacak.

Emlak vergisi için 2. taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.