Kiralarda yüzde 25 zam sınırının sona ermesi piyasayı nasıl etkileyecek
AA

Fahiş yükselişler nedeniyle 2022'de kiralarının artış oranlarına yüzde 25 sınırı getirilmişti. Uygulama 2023'te bir yıllığına uzatıldı. Söz konusu süre 1 Temmuz'da sona erecek.

Konut kiralarında temmuz ayına kadar oranı yüzde 25 olarak kullanılıyor, iş yeri kiralarda ise TÜFE verisinin 12 aylık ortalaması baz alınıyordu. Mayıs ayında iş yeri kira artış oranı yüzde 62,51 olmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlemenin yeniden uzatılmasına ilişkin bir çalışmaları olmadığını söyleyerek, bu sürenin uzatılmayacağı sinyalini verdi.

Piyasalarda artık konuta getirilen yüzde 25 sınırının kullanılmayacağı görüşü hakim.

Emlakçılar uygulamayı değerlendirdi

Türkiye Tüm Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, uygulamanın etkilerine ve 1 Temmuz'dan itibaren başlayacak sürece ilişkin değerlendirmede bulundu.

Artık kiralık daire bulunuyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem sonrasında İstanbul, Ankara, Mersin gibi birçok şehrin yoğun göç aldığını hatırlatan Taylan, bazı fırsatçıların da bundan yararlanarak kiraları anormal şekilde yükselttiğini söyleyerek şöyle konuştu:

Şu an hangi vatandaşımız, hangi tipte konut arıyorsa Türkiye'nin her yerinde bu ihtiyacını kiralık olarak karşılayabilir. 7-8 ay önce buna sahip değildik.

"Kiralarda sıkıntı olacağı algısını yaratmak doğru olmaz"

Talep fazlalığının ortadan kalktığını vurgulayan Taylan, şu an "kiralarda sıkıntı olacağı" algısını yaratmanın doğru olmayacağını ifade ederek şöyle konuştu:

1 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasaya ekstra bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Bundan sonra da en makul olan yöntem enflasyon ortalamasıdır. Enflasyon şartlarına göre yıllık TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalamasının kira artışlarına yansıdığı anda ev sahipleri ve kiracılar çok karşıya karşıya gelmeden bu süreci geçirirler.

TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalaması alınıyor

Taylan, yüzde 25 sınırından önce de bir yasal düzenleme uygulandığını anımsatarak, geçmiş yıllarda kira artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ortalaması alınarak yapıldığını anlattı.

"Kira süreci yasal ofisler aracılığı ile yapılmalı"

Ev sahipleri ve kiracılara uyarılarda bulunan Taylan, tarafların Ticaret Bakanlığından da yetki belgesi almış yasal ofisler aracılığıyla kira sürecini yürütmelerinin faydalı olacağını dile getirdi.

Taylan, konut sayısının artırılmasının önemine de dikkati çekerek, "Özellikle alt ve orta gelir grubuna konut üretmek bizim gelecek için de en önemli şiarımız olmalıdır." dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)