Projeden ev almanın avantajları ve dezavantajları

proje

Projelerden ev almak, yakın bir zamanda daha çok kar amacı ile yapılan bir yatırım aracı iken, günümüzde projelerin sayısınında artması ile daha çok barınma ihtiyacını karşılamak için tercih edilen bir yöntem oldu. Fiyat artışı ile birlikte daha uygun ev bulma talebi, özellikle orta gelir seviyesine hitap eden toplu konut projelerine olan talebi artırdı.

YÖNETMELİĞİ İNCELEYİN

İnsanların konut projelerine daha fazla ilgi göstermeleri ve bu ilginin yasalardaki açıklarla birleşmesi, çeşitli mağduriyetlerin daha fazla yaşanmasına sebep oldu. Bu mağduriyetlerin engellenmesi için 2013 yılında çıkan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’na istinaden hazırlanan “Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik” de projeden konut satışları daha denetimli bir yapı haline getirilmeye çalışılıyor. Bu yönetmelik tüketicinin korunması kanuna istinaden hazırlandığı için neredeyse tamamen projeden ev alacak kişilerin haklarını savunan bir yönetmelik olarak karşımıza çıkıyor. Eğer projeden ev almayı düşünüyorsanız kesinlikle bu yönetmeliğe bakın. Öte yandan bu yasal düzenlemeler de projeden ev alma riski azaltılmış olsa dahi, çeşitli olumsuzluklar ve riskler halen mevcut. Şimdi daha net olarak anlamak için projeden ev almanın avantajlarını ve dezavantajlarını maddeler halinde sıralayalım:

PROJEDEN EV ALMANIN AVANTAJLARI

1- Ev fiyatlarının daha uygun olması,
2- Evin oturulabilir duruma geldiği anda prim yapma ihtimali,
3- İstenken kat ve daireyi alabilme imkanı,
4- İstenken şekkde önden ev içerisinde değişiklikler yapılma imkanı,
5- Projeyi yürüten firmanın bankalar üe anlaşması durumda cazip kredi imkanları, 6- Sosyal yaşam alanlarının daha gelişmiş olması.

PROJEDEN EV ALMANIN DEZAVANTAJLARI

1- Projenin tamamlanmama ihtimali,
2- Projenin zamanında bitmemesi,
3- Proje ile tamamlanan konut arasında fark olması,
4- Proje süreci içerisinde mevcut projede yapılacak değişiklikler,
5- Projeden belirli süreden sonra vazgeçilmesi durumunda tazminat ödenmesi,
6- Site ve çevre düzeninin oluşmasının belirli bir süre alması,
7- Kullanılan malzeme kalitesinin düşük olma ihtimali.