Terör tahrip etmişti: Diyarbakır evlerinin restorasyonu tamamlanıyor
AA

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde 9 yıl önce terör saldırıları sonucu tahribata uğrayan tescilli 347 Diyarbakır evinin restorasyonunun yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Sur'da terör örgütü PKK'ya yönelik 28 Kasım 2015'te başlatılan "Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu"nun 9 Mart 2016'da başarıyla tamamlanmasının ardından tarihi ilçede terörün neden olduğu tahribatın giderilmesi için çalışmalar devam ediyor.

ALİPAŞA MAHALLESİ YENİDEN İMAR EDİLİYOR

Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca, Suriçi kentsel sit alanında yer alan Alipaşa Mahallesi ile terör saldırılarında zarar gören Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerindeki 347 tescilli Diyarbakır evinin restorasyonu için 8 yıl önce başlatılan çalışmalar sürüyor.

ÖZGÜN DOKU KORUNARAK İLERLENİLİYOR

Avlusu, cumbası, eyvanı, havuzu, demir ve bazalt işlemeleri bulunan evlerde restorasyon özgün doku korunarak gerçekleştiriliyor.

PROJEYİ TOKİ YÜRÜTÜYOR

Bakanlıkça hazırlanan, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanan projeler kapsamında TOKİ tarafından yürütülüyor.

47 DİYARBAKIR EVİNDEN 49'UNDA ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

347 Diyarbakır evinden 49'unda çalışmalar tamamlanırken, diğer yapılarda da restorasyonun yıl sonuna kadar tamamlanıp, tüm evlerin hak sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.

"2024 YILI SONUNDA HAK SAHİPLERİNE TESLİM ETMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, AA muhabirine, ilçedeki tescilli sivil yapıların restore edilmesiyle ilgili çalışmaların 2016 yılında başladığını belirtti.

"2024'ÜN SONUNA KADAR PROJE TAMAMLANACAK"

Tescilli yapı olmalarından dolayı proje aşamalarının uzun sürdüğünü, salgın ve afet gibi nedenlerle çalışmaların uzadığını ifade eden Bilgin, evleri özgün mimari yapıya ve dokuya uygun şekilde restore ettiklerini söylenerek şöyle dendi:

Şu ana kadar 49 yapının restorasyonu tamamlandı. 2024 yılı sonunda da inşallah çalışmaları tamamlamayı ve tescilli evleri hak sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz. Bu yapıları hak sahiplerine teslim ettiğimizde bir kısmı mutlaka konut olarak kullanılacaktır. Bir kısmı misafirhane, bir kısmı da butik otel gibi işlevlendirilebilir. Bunlar zaman içerisinde teslimler yapıldıkça ihtiyaca göre şekillenecektir.

AÇIK HAVA MÜZESİ

Diyarbakır'ın 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını, Sur ilçesinin de tarihi ve turistik yapılarıyla adeta açık hava müzesi konumunda olduğunu belirten Bilgin, günümüzde insanların gezerken tarih, medeniyet ve kültürün izlerini taşıyan yapıları görmeyi daha çok istediğini vurgulayarak, şunları söyledi:

Ülkemizde bunların en çok bir arada bulunduğu ilçe Sur. Geçtiğimiz Ramazan ve Kurban bayramlarında şehrimizde milyonu aşan sayıda yerli ve yabancı turist ağırlamıştık. Tescilli yapılar restorasyon ve rekonstrüksiyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından sayının en az bu kadar daha artmasını hedefliyoruz. Bu eserler ortaya çıktıkça kente gelecek turist sayısında da artış olacaktır.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)