TOKİ Başkanı Ergün Turan, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından düzenlenen Çarşamba Konferansları'nda "TOKİ ve Geleceğin Şehirleri" konulu bir konuşma yaptı.
Hemen hemen her ilde TOKİ'nin şantiyesi olduğunu belirten Turan, TOKİ'nin son yıllarda konut ihtiyacı dışında birçok kamu binasının yapımını da üstlendiğini söyledi. Geçmiş yıllarda toplu konut üretiminde sağlıklı bir yapı oluşturulamadığını, buna paralel olarak gecekondu sorununun oluştuğunu anlatan Turan, bu dönemde kentlerdeki gecekondu sayısının 2 milyona ulaştığını kaydetti. TOKİ'nin 2002'ye kadar 43 bin konut ürettiğine ve 1 milyon kişiye de kredi sağladığına işaret eden Turan, 2002'nin TOKİ'nin dönüm yılı olduğunu dile getirdi.
'12 YILDA ÜRETİLEN TOPLAM KONUTUN YÜZDE 9'U TOKİ'DEN'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, 1994 yılındaki uygulamaları ile toplu konut hamlesinin başladığına dikkati çeken Turan, 2002 yılının da sosyal konut politikalarının başlangıç noktası olduğunu vurguladı. Turan, şöyle konuştu: "2002'de 1999 depreminin yaraları henüz sarılmış değildi. 58. hükümet ile beraber TOKİ yeni bir vizyona kavuştu. Bu süreçte 12 yılda TOKİ, 81 vilayette 650 bini aşan konut üretti, 7 bini aşkın sosyal tesis inşa edildi. Bini aşkın cami inşa edildi. Son üç yıl içinde TOKİ, 286 hastane inşaatı ihale etti, bunların yaklaşık yarısı teslim edildi, geri kalanının inşaatı devam ediyor. 3 milyon vatandaşımız, TOKİ binalarında yaşıyor. Türkiye'de 12 yılda üretilen toplam konutun yaklaşık yüzde 9'u TOKİ tarafından üretilmiş."
Konut beklentisinin değiştiğini belirten Turan, vatandaşların artık barınma değil yaşam alanı istediğini, bundan sonra yaşam alanı barındıran TOKİ konutları inşa edeceklerini söyledi. Turan, "2015'te 50 bin nitelikli sosyal konut üretmiş olacağız" dedi.
'HİÇBİR ŞEHİRDE EN YÜKSEK BİNA TOKİ BİNASI OLMAYACAK'
Artık yatay mimariyle konut üreteceklerine işaret eden Turan, şunları kaydetti: "Kadim şehirlerimize bakıldığında mimari disiplin, yatay mimari şeklindedir. Gelişen her şehirde, özellikle metropol şehirlerde, şehirleri planlayan irade ve idareler, belli alanlarda yüksekliğin yapılacağı, yarıştırılacağı alanlarda inşa edilebilir ama şehir merkezinde ve çevresinde yatay mimari asıl olandır. Sloganımız şu: Hiçbir şehirde en yüksek bina TOKİ binası olmayacak. Bu disipline göre hareket ediyoruz."
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış