TOKİ'de hedef bu yıl 50 bin konutu aşmak
AA

toki

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, yılın ilk 3 ayında 13 bin konutun ihalesini yaptıklarını belirterek, "Yıl sonu geldiğinde 50 bin konut hedefini aşmış olacağız. İnşallah 55-60 bin konut üreteceğiz" dedi.

Ankara'nın Çubuk ilçesinde Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin kampüs inşaatında incelemelerde bulunan Turan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin yeni kurulan 2 büyük üniversiteden biri olduğunu belirten Turan, "Bunlardan biri İstanbul Medeniyet Üniversitesi, diğeri ise Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da yakından takip ettiği iki devlet üniversiteden biridir. Yılbaşından itibaren 80 bin metrekarelik, değişik fakültelerden oluşan ilk etabı ihale edildi ve yaklaşık 100 milyon TL bedelli bir ihale burası. Hem Ankara genelinde hem de yurdun değişik yerlerinde 18 üniversiteyle kampüs inşaatımız devam ediyor. Bundan daha büyük ölçekli de daha küçük ölçekli de kampüs inşaatlarımız bulunuyor" diye konuştu.

EN YÜKSEK BİNA TOKİ BİNASI OLMAYACAK

Konut projelerine değinen Turan, TOKİ'nin referans yılı olarak 2002 yılını gördüklerini belirterek, 2002'den 2014'e kadar 650 bin konut ürettiklerini anımsattı. Turan, 2015 yılı içerisinde 50 bin nitelikli konut yapmayı hedeflediklerini ifade ederek, "İlk 3 ay içerisinde 13 bin konut ihalesi yaptık. Yıl sonu geldiğinde 50 bin konut hedefini aşmış olacağız. İnşallah 55-60 bin konut üreteceğiz. Yeni dönemde sosyal konut anlamında, yani konut almakta zorlanan vatandaşlarımız için Anadolu'da nitelikli sosyal konut üretimi için çok daha aktif rol alacağımızı söylüyoruz. Onun için de yeni dönemde bin dairelik, 2 bin dairelik konut talebi olan vilayetlerimizde halka arzlarımız olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Artık yatay mimariyle konut üreteceklerine işaret eden Turan, "Şehirlerde en yüksek bina, TOKİ binası olamayacak diyoruz, bunun da altını çiziyoruz. Biz, yöresel mimariyi esas alıyoruz. Yerel normları, yerel malzemeleri kullanmayı önemsiyoruz. Dolayısıyla mutlaka yerel mimariyi yansıtan perspektiflerin şehirlere yansımasını istiyoruz. Yaptığımız eserlerle şehirlere değer katacak konutlar yapmaya çalışıyoruz. Yapılan yerin bir muhit olmasını, mümkünse konut sayısı belli bir orandaysa oranın mahalle olmasını, esnafının olmasını, meydanının olmasını önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)