TOKİ'den hücum ettiren kampanya

toki

539 liradan başlayan taksitlerle satışa sunulacak olan konutlara başvuru süreci başlamamasına rağmen her gün ortalama 1.500 kişi TOKİ’yi arayarak bilgi alıyor.

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan “Alt ve orta gelir grubu için inşa edilen konutlarımıza yoğun talep var. 10 binlerce insanın hayatına dokunuyoruz. Sosyal devletin en önemli kurumuyuz. Felsefemizde nitelikli sosyal konut üretimi var. Modern ve geleneksel yapıyı birleştirerek Türkiye’nin ihtiyacı olan konut yapımını sürdürüceceğiz” dedi.

2002’den bu yana Türkiye’de konut üretiminin yüzde 9 oranında TOKi tarafından yapıldığını ve 81 ilde faaliyet yürüttüklerini belirten Turan, ülkede konut balonu söylentileri hakkında TOKİ konutlarında ciddi bir talep patlaması oduğunu ifade ederek “Nitelikli, sağlıklı konut açığı olduğunu düşünüyorum. Bizimle ilgili olan alanda talep patlaması var. İstanbul’da sosyal konut konusunda ciddi talep var. Biz hiçbir satış sıkıntısı çekmiyoruz” diye konuştu.

HEDEF 1 MİLYON KONUT

TOKi’nin son 12 yılda 650 bin konuta ulaştığını vurgulayan Turan “2023 hedefleri arasında 1 milyon konuta ulaşmak var. Bu hedefimizi yerine getirebilir hatta hedeflerimizi geçebiliriz” diye konuştu. Artık vatandaşların sadece barınma ihtyaçlarını karşılamayı değil aynı zamanda yapılan konutlarla birlikte onlara bir yaşam alanı sunmayı öncelikleri arasına aldıklarını kaydeden TOKİ Başkanı “Sosyal yaşam alanları da oluştarak mahalle kültürünü yaşatmaya yönelik alanlar ile konut projelerine öncelik verimeyi prensip haline getiriyoruz” dedi.

BÖLGE MİMARİSİNE UYGUN

TOKİ’nin Anadolu’nun farklı illerinde yapacağı konutlarda o ilin ve bölgenin mimari yapısına kesinlikle bağlı kalınacağını ve bunun kendileri için bir felsefi bakış açısı olduğunu kaydeden Turan “Anadolu gibi kadim bir coğrafyada yapılacak olan konutların o bölgenin mimarisine sadık kalınarak yapılması konusunda önceliğimiz var. Hızlı şehirleşmeye geçene kadar toplum buna dikkat etmiş. Biz de bölgenin dokusuna uyan yapılar yapacağız. Nevşehirde farklı, Adıyaman’da farklı, Muğla’da, Mardin’de başka yapıyoruz” dedi.

Son aylarda özellikle iş çevrelerinde tartışma konusu olan ve inşaat sektörü ile sanayi sektörü arasında süregelen tartışmaya da değinen Turan “Bir ülkenin sanayisi, gelişmişlik derecesi için tabii ki önemli ama kişi başı milli gelirin 20 bin dolara gelmesi hedeflenen 2023’te bu amaca ulaşmak için inşaat sektörünün de şimdiki durumundan daha etkin olması gerekiyor. Sanayi ve inşaat birbiriyle rekabet içindeki sektörler gibi algılanmamalı. Sanayi atılımı da olmazsa olmaz bir sektör” diye konuştu.

MAHALLE KONSEPTİNE YÖNELİYOR

TOKİ Başkanı Turan’ın en önem verdiği konuların başında da mahalle kültürünün yaşatılması geliyor. Turan, TOKİ olarak yaptıkları konutlarda mahalle kültürü ve konseptini yaşatmayı hedeflediklerini belirterek “İstanbul’da mahalleler inşa edeceğiz. Önceliğimiz nitelikli konutlarla birlikte bu mahalle kültürüne hizmet edecek bir üretim. Geleneksel sokak yapısını yaşatacak bir yapılaşma. Bu felsefe ile konut yapımını sürdürüyoruz” diye konuştu.

‘YATAY YAPILAŞMADAN YANAYIZ’

Turan, yeni ürettikleri konutlarda yatay mimariyi dikkate aldıklarını da belirterek “Kesinlikle yatay mimariden yanayız” dedi. TOKİ’nin konut yaptığı ilde kesinlikle en yüksek binaya sahip olmayacağını vurgulayan Turan “Uzun binalar, gökdelenler de şehrin içinde yer alır ancak, tarihi yerlerde ve bizim yapacağımız yerlerde bunlara yer yok. Şehrin bir bölümünde uzun binalara yer verilebilir, bunun dünyada örneklerini bulmak da mümkün” dedi.