Dar gelirliye sağlanan konut ve arsa desteği kampanyasından sonra orta gelirliyi ev sahibi yapmak ve inşaat sektörünü de canlandırmak için geliştirilen ikinci kampanyada banka kredilerinin detayları netleştirildi.
Yeni Konut Finansman Programı'na (Yeni Evim Kampanyası) bankalar tarafından sağlanacak finansman ve katkılara yönelik usul ve esaslar belirlendi.
Ayrıca bugünden itibaren açıklanan kurallar çerçevesinde başvuruların kredi işlemleri gerçekleştirilebilecek.
Programdan, konut finansmanına yönelik yeterli ödeme gücüne sahip olduğu bankalarca değerlendirilen ve katkı talebinde bulunan vatandaşlar faydalanabilecek.
Kampanya 4 Ocak'ta açıklandı
Yeni Evim Kampanyası, 4 Ocak'ta Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın birlikte gerçekleştirdiği lansman programı ile kamuoyu ile paylaşılmıştı.
16 Ocak'tan itibaren ön başvurular alındı
Bu çerçevede Yeni Konut Finansman Programı kapsamında bankalar, 16 Ocak'tan itibaren ön başvuruları almaya başlamıştı.
28 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayınlandı
Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 28 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.
Usul ve esasları bugün resmileşti
Programın uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Cumhurbaşkanı kararı da bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.
Kredi işlemleri bugün başlayabilir
Bugünden itibaren söz konusu kurallar çerçevesinde bankalar, değerlendirdikleri başvuruların kredi işlemlerini gerçekleştirebilecek.
Vade, faiz ve kâr payı oranları netleşti
Düzenlemede, daha önce de açıklandığı üzere, katkılardan ve esnek ödeme uygulamasından yararlanabilecek konut finansmanı sağlanabilecek konutlar, konut finansmanı katkılarından yararlanma şartları, Hazine katkısının kullandırılmasında uygulanacak vade, faiz ve kâr payı oranları, azami konut ve finansman tutarları, ödeme planı uygulamaları gibi birçok konuya açıklık getirildi.
Yararlanma şartları:
İstanbul'un 1'inci bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla'nın 2'nci bölge, bunların dışındaki illerin de 3'üncü bölge olarak tanımlandığı Program kapsamındaki katkılardan ve esnek ödeme uygulamasından 18 yaş ve üzerindeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler yararlanabilecek.
Yeterli ödeme gücüne sahip kişilerin başvurunun bankalar değerlendirecek
Bu karar kapsamındaki katkılardan ve esnek ödeme uygulamasından yararlanmak üzere konut finansmanına başvuran kişilerin bankacılık mevzuatı ve uygulama teamülleri kapsamında yeterli ödeme gücüne sahip olması gerekecek, bu değerlendirme bankalarca yapılacak.
Kendisi, eşi veya 18 yaş altındaki çocuklarının konut tapusu sahipliği bulunanlar, bu karar kapsamındaki katkılardan veya esnek ödeme uygulamasından faydalanamayacak, konut dışında arsa, dükkan gibi herhangi bir gayrimenkul sahipliği olanlar uygulamadan yararlanabilecek.
Başvuru tarihinden itibaren sigortalılık tarihine bakılacak
Program katkılarından ve esnek ödeme planından yararlanmak için başvuranların, konut finansman başvuru tarihinden itibaren (bu tarih dahil) son 1 yıl içerisinde yurt içinde en az 270 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmaları gerekecek.
Birinci bölge için aylık 80 bin lira olmalı
Bu karar kapsamında konut finansman katkılarından yararlanmak üzere bankalara başvuracak kişilerin azami net hane gelirleri birinci bölge için aylık 80 bin lira, ikinci bölge için 65 bin lira ve üçüncü bölge için 45 bin lira olarak belirlendi. Azami net hane geliri için konutun/konut projesinin olduğu bölge esas alınacak.
15 yıl vade
Karar kapsamındaki finansmanlar azami 15 yıl vade ile kullandırılacak, esnek ödeme uygulamasında vade 15 yılı geçmemek üzere finansmanı kullandıran banka ve başvuru sahibinin anlaşmasıyla belirlenecek.
Kredi faizi 2 milyon liraya kadar olan finansman için yüzde 0,69
Hazine katkısının sağlandığı finansmanlar için 15 yıllık aylık eşit ödemeli plan uygulanacak, bu kapsamda, faiz/kâr payı oranları 2 milyon liraya kadar olan finansman için yüzde 0,69, 2-4 milyon lira arasındaki finansman tutarı için yüzde 0,79, 4-5 milyon lira arasındaki finansman tutarı için de yüzde 0,99 olacak.
Konutun değeri birinci bölge için 9 milyon liraya kadar olacak
Gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerlemede raporlanan konut değeri ve konutun satış tutarı her ikisi de birinci bölge için 9 milyon lirayı, ikinci bölge için 5 milyon lirayı, üçüncü bölge için 3 milyon lirayı geçmeyecek.
Azami finansman tutarları birinci bölge için 5 milyon lira
Bu karar kapsamında kullandırılacak azami finansman tutarları gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılacak değerlemede raporlanan konut değerinin yüzde 90’ını geçmemek üzere, birinci bölge için 5 milyon lira, ikinci bölge için 3 milyon lira, üçüncü bölge için 2 milyon lira olacak.
Daha önce satılmamış ve yüklenicilerin mülkiyetinde olan konutlar ile yapımına henüz başlanmamış veya yapımı devam eden konut projelerine sağlanacak konut finansmanları Program kapsamında değerlendirilecek.
Ayrıca Program kapsamında gayrimenkul geliştiricileri ve arsa payı karşılığında inşaat sözleşmesi çerçevesinde arsa payı sahipleri de yüklenici olarak kabul edilecek.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış