Yurt dışı konut cazip hale geldi: Türk yatırımcılar yönünü değiştirdi
REUTERS

Yüksek enflasyon ve buna bağlı konut fiyatlarında yaşanan sert artış, yüksek kredi faizleri, yatırım geri dönüş sürelerinin uzaması ve konut sektörüne yönelik hukuki düzenlemelerin yarattığı tedirginlik, konutun geleneksel yatırım aracı olduğu Türkiye'de yatırımcı tercihlerini değiştirdi.

Konut satışları aylık bazda son 10 yılın en düşük seviyelerine gerilerken, konut yatırımcısı başta Karadağ, İspanya, Dubai ve Londra olmak üzere yurt dışına yöneldi.

GAYRİMENKUL FİRMALARI ROTAYI YURT DIŞINA KIRDI

Türkiye'de yerleşik kişilerin geçen yıl 2,1 milyar dolar olan yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarının bu yıl 3-4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken; Türk yatırımcıların yurt dışı emlak piyasasına ilgisini gören Türk inşaat ve gayrimenkul firmaları da bu fırsatı değerlendirmek için rotayı yurt dışına kırdı.

TÜRK İNŞAATÇILARININ YURT DIŞI YATIRIMLARI

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, özellikle İspanya, Karadağ ve KKTC'ye yönelen Türk inşaat şirketlerinin yurt dışı yatırımları ilk 5 ayda yüzde 400'den fazla artış kaydetti.

İSTANBUL'DAKİ EVİNİ SATARAK LONDRA'DAN KONUT ALDI

Türkiye'de konut yatırımının cazibesini kaybetmesiyle yurt dışına yönelenlerden biri de İstanbul'daki evini satarak Londra'da konut alan bir yatırımcı, bu yolla hem yatırımlarını çeşitlendirmeyi hem de döviz cinsi gelir etmeyi amaçladığını belirterek, şu bilgileri verdi:

Türkiye'de konut fiyatları çok yüksek ama kira gelirleri yatırım aracı olarak ev sahibi olmak isteyenler için düşük kalıyor. Türkiye'de bir evi kiraya verdiğinizde yatırımın dönüşü 30 sene gibi bir yere gelmiş. Londra'da bu yaklaşık 15-20 sene civarında.

Bir de kurallar orada kesin ve net. Türkiye'de bir gayrimenkulumuzu sattık ve biraz da kendi birikimlerimizden kullanarak Londra'da bir ev sahibi olmuş olduk.

TCMB VERİLERİ

TCMB verilerine göre, yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 2023'te yüzde 164 artışla 2,09 milyar dolara yükseldi.

Açıklanan son verilere göre bu yıl ilk 5 ayda ise 704 milyon dolar olarak gerçekleşti. Buna karşın, Türkiye'deki konut satışları ise geçen yıl başlayan düşüşünü sürdürüyor.

TÜİK VERİLERİ

TÜİK verilerine göre, konut satışları nisan ayında son 10 yılın en düşük seviyesi olan 75 bin 569 adede kadar geriledi. Konut satışları haziran ayında da tarihi düşük seviyenin bir miktar üzerinde 79 bin 313 adet oldu.

"TÜRKLER LONDRA'YA İLGİ GÖSTERİYOR"

Londra'da faaliyet gösteren gayrimenkul danışmanlık şirketi yöneticisi Arzu Uygun, Türklerin Londra konut piyasasına ilgisinin son dönemde katlanarak arttığına dikkat çekti ve Türkiye'deki yüksek emlak fiyatları ile uzun geri dönüş sürelerine işaret etti.

KİRAYA VERİLEN KONUTUN GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ

Uygun, İstanbul ve Londra'da benzer fiyatlı merkezi bölgelerdeki evleri kıyaslayarak şu değerlendirmede bulundu:

İstanbul'da kiraya verdiğiniz gayrimenkulün geri dönüş süresi 26 yıl iken benzer fiyatta bir konut Londra'da 17 yıl civarında seyrediyor.

TÜRKİYE'DE KONUT FİYAT ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

TCMB verilerine göre, Türkiye genelinde konut fiyat artışı yüzde 189 ile Eylül 2022'de tepe yapmıştı. Sonrasında fiyat artış hızı yavaşlasa da, 2023'te de enflasyonun üzerinde kalmaya devam etmişti. Konut fiyatlarındaki artış açıklanan son veriye göre, bu yıl mayıs ayında yüzde 45 seviyesinde bulunuyor.