Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin Filistin ekonomisine maliyeti yıllık 6.8 milyar dolar olarak hesaplandı. BM'nin yardımıyla Filistin Yönetimi Ekonomi Bakanlığı ile Kudüs Uygulamalı Araştırma Enstitüsü'nün hazırladığı 35 sayfalık rapora göre Filistinliler güvenlikle ilgisi olmayan kısıtlamalar yüzünden su kaynaklarını, Ölü Deniz'deki mineral yataklarını ve tarım alanlarını kullanamıyor.
FİLİSİTİNLİLERDEN 10 KAT FAZLA KULLANIYORLAR
Raporda İsrail, Filistin kaynaklarını kendi çıkarları için sömürmekle suçlanıyor. Rapora göre Gazze'ye abluka 1.9 milyar dolar, su kaynaklarına getirilen sınırlamalar 1.9 milyar dolar, doğal kaynaklara yönelik kısıtlamalar 1.8 milyar dolar, ithalat ve ihracata getirilen kısıtlamalar 288 milyon dolar, seyahat kısıtlamaları 184 milyon dolar kayba yol açıyor. İsrail, Batı Şeria'nın yeraltı su kaynaklarını Filistinlilerden 10 kat daha fazla kullanıyor.
BU DÜNYADAKİ EN UCUZ İŞGAL
620 bin Yahudi yerleşimcinin işlediği arazi 6.4 bin hektar iken 4 milyonu aşkın Filistinlinin Gazze ve Batı Şeria'da işleyebildiği toprak miktarı 10 bin hektar. Filistinliler elektrik ve suyu yüzde 50 daha pahalıya tüketiyor. İsrail yıllık değeri 900 milyon doları bulan maden ve taşocaklarını da kendisi işletiyor. İsrail'in Ölü Deniz'de işlettiği tuz ve mineral yataklarının ekonomik değeri yıllık 150 milyon dolar. Uluslararası kozmetik markası Ahava da Ölü Deniz'den çıkarılan ürünleri kullanıyor. Filistinlilerin Ölü Deniz'deki turistik kaybı ise 143 milyon dolar. Filistin Ekonomi Bakanı Hasan Ebu Libdeh, 43 yıllık işgalin İsrail ekonomisine zarar verdiği savını reddederek “Bu dünyadaki en ucuz işgal. İsrail'in iyi niyetli barış ortağı olmayı reddetmesinin nedeni de işgalden kazanç elde etmesidir” dedi.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış