ABD'li gazetecinin çıkartacağı kitap gündem oldu: Biden'ın Netanyahu'ya küfür ettiği iddia edildi
AA

ABD'li gazeteci Bob Woodward'ın çıkacak olan "War" isimli kitabı, Amerika siyasetinde gerilime neden oldu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu yalancılıkla itham ettiği ve birçok kez de küfürlü sözler kullandığı iddia edildi.

Kitapta, Biden ile Netanyahu arasındaki ilişkinin bu yılın bahar aylarında oldukça gerildiği ifade edildi. Nisan ayındaki bir telefon konuşmasında Biden'ın Netanyahu'ya Gazze Şeridi konusundaki stratejisini sorduğu, İsrail Başbakanı'nın ise Refah'a kara saldırısı düzenlemeleri gerektiğini söylediği aktarıldı.

Bunun üzerine Biden'ın "Bibi (Netanyahu'nun lakabı) bir stratejin yok." ifadesini kullandığı belirtildi.

"KİTAPTA O KÜFÜRLER VAR" İDDİASI

İsrail'in mayıs ayında Gazze'nin Mısır sınırında yer alan ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'a kara saldırısı başlatması üzerine Biden'ın yakın çevresiyle yaptığı konuşmada Netanyahu'ya küfür ettiği kitapta yer aldı.

Kitapta ayrıca Biden'ın sinkaflı kelimelerle Netanyahu için "yalancı ve o kötü bir adam" ifadelerini kullandığı aktarıldı.

"O.... ÇOCUĞU BİBİ NETANYAHU"

Kitapta, 2024 yılının ilkbaharında, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği şiddetli saldırılar nedeniyle Biden’ın, yakın çalışma ekibinden bir kişiye İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında “Or..pu çocuğu Bibi Netanyahu, o berbat bir herif. O berbat bir herif!” ifadelerini kullandığı öne sürülüyor.

"NETANYAHU S... BİR YALANCI"

“Netanyahu, Nisan ayında Netanyahu’ya telefonda ‘Stratejin nedir’ diye sordu. Netanyahu, ‘Refah’a girmeliyiz’ dedi. Biden, ‘Bibi, hiçbir stratejin yok’ diye yanıtladı.

Aynı ay İsrail, Suriye’de İran Devrim Muhafızları’ndan üst düzey bir generali öldüren bir saldırı başlattı ve İran yanıt olarak ilk kez kendi topraklarından İsrail’e füze fırlattı. İran füzelerinin neredeyse düşürülürken, Netanyahu misilleme yapmak istedi. Biden, ‘Başka bir hamle yapmana gerek yok. Hiçbir şey yapma’ dedi ancak İsrail, İran’a küçük bir saldırı düzenledi. Bunun üzerine Biden danışmanlarına, ‘Bir şeyler yapacağını biliyorum ama bunu sınırlamak için ona ‘hiçbir şey yapmamasını’ söyledim’ dedi.

Ancak savaş şiddetlendikçe Biden’ın Netanyahu’ya karşı hayal kırıklığı arttı.

İsrail’in Refah’a girmesinden sonra Biden, Netanyahu hakkında ‘O s… bir yalancı’ dedi.

TRUMP, PUTİN'E KENDİ KOVİD-19 TESTİNDEN GÖNDERMİŞ

Kitabın Donald Trump'la ilgili bir bölümünde ise eski ABD Başkanı'nın, salgının en yoğun zamanında kendi kişisel kullanımı için ayrılan paydan Putin'e gizlice Kovid-19 test kiti gönderdiği iddia edildi.

Woodward ayrıca, görevinden ayrıldıktan sonra Trump'ın, Putin'le en az 7 telefon görüşmesi yaparak Rus liderle arasındaki iletişimi sürdürdüğünü öne sürdü.

Trump'ın seçim kampanya sözcüsü Steven Cheung, kitapla ilgili açıklamasında, Bob Woodward'un kitabında yer alan iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu.

ABD merkezli Politico dergisinde de benzer haberler çıkmış ancak Beyaz Saray bunu yalanlamıştı.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI, ABD ZİYARETİNİ ERTELEDİ İDDİASI

İsrail Savunma Bakanı Gallant, yarın için planlanan ABD ziyaretini erteledi. Gallant’ın Başbakan Netanyahu’nun talepleri nedeniyle ziyaretten vazgeçtiği iddia edildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)