Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Haber Merkezi

      Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem sırasında yaşanan sıkıntının nedenini tespit etmek için GSM operatörleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

      Dün İstanbul'da meydana gelen Silivri merkezli 6.2 büyüklükteki depremin ardından iletişimde yaşanan sorunların çözümü noktasında bugün GSM operatörü temsilcileri ile bir görüşme gerçekleştirdi.

      Uraloğlu, deprem sırasında GSM operatörleri tarafından sesli aramalarının yüzde 75'inin karşılandığını, yüzde 25'ini karşılama konusunda 15 dakikalık sorun yaşandığını söyledi.

      "SAHAYI KONTROL EDİYORUZ"

      Bakan Uraloğlu görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

      Bakan Uraloğlu, bugünkü toplantıda Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Aysel Kandemir, Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, Türk Telekom CEO'su Ümit Önal ve Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy ile sürecin iletişim tarafını detaylı bir şekilde konuştuklarını söyledi.

      Abdulkadir Uraloğlu, toplantı çıkışında şu bilgileri verdi:

      İletişim tarafına geldiğim zaman, biz dünden beri arkadaşlarımızla sahayı kontrol ediyoruz. Bugün de BTK Başkanımız Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone CEO’larımızla yöneticilerimizle bir araya gelerek ileriye dönük neler yapabileceğimizi konuşmuş olduk.

      3 operatörümüzün 20 bin adet baz istasyonu söz konusu, bu baz istasyonlarının hiçbirinde bir hasar yaşamadığımızı söylemek isterim, hepsi ayakta kalmış olmasına rağmen biz nasıl sıkıntılar yaşadık? Bizim rutinimizdeki haberleşme kapasitemiz, 2,5 kat fazla bir kapasitemizin olduğunu söylemek isterim.

      Dünkü depremlerde 7 ile 10 kat bir ses görüşmesi kapasitesinin oluştuğunu söyleyebilirim, web tabanlı aramalarda ise 2 kat bir artış olduğunu söyleyebilirim.

      "SES GÖRÜŞMESİ 7-10 KAT WEB TABANLI GÖRÜŞME 2 KAT ARTTI"

      İstanbul'da bulunan 20 bin adet baz istasyonunda depremden etkilenerek kapsama problemi yaşamadı. İstanbul’da normalin 2,5 katına kadar iletişimi problemsiz karşılama kapasitesi var. Ancak sesli aramada normalden 7 ile 10 kat, web tabanlı aramalarda da 2 kat artış yaşandı. Web tarafında iki kat artış karşılandı ancak sesli aramaların yüzde 25'i, 15 dakika süresince karşılanamadı. Bunu da gidermek için çalışmalar yapılacak.

      "15 DAKİKALIK BİR PİK ZAMAN VE İSTENEN GÖRÜŞMELERİN YAPILAMADIĞI ZAMAN OLDU"

      Buradaki kapasite artışından kaynaklanan 15 dakikalık bir pik zaman ve istenen görüşmelerin yapılamadığı zaman oldu. Bir kriz anında insanların hem kendi durumlarını bildirmeleri, hem de yakınlarından bilgi alma talepleri olduğu için sıkıntı yaşadık.

      "İSTANBUL'DA ULAŞIM YAPILARINDA SORUN YOK"

      Abdulkadir Uraloğlu, depremde ulaşımda sorun yaşanmadığını belirterek şu açıklamada bulundu:

      İstanbul’un önce deniz yapılarında herhangi bir probleminin olmadığı, yine havacılık tarafında anlık uçuşların durdurulduğu ve pist kontrollerinden sonra uçuşlara devam edildiğini söyleyebilirim.

      İstanbul'daki 3 köprü ve Marmaray ve Avrasya Tüneli olmak üzere 5 yapımızda da gerekli kontrolleri yaptığımızı, kullanımları ile ilgili herhangi bir hasar meydana gelmediği, Çanakkale Köprüsü Osmangazi Köprüsü’nde herhangi bir problem olmadığı yine otobanlarda bir problem olmadığı, Çamlıca Kulesi’nde bir hasar olmadığı ancak tedbiren ziyarete kapatıldığını söyleyebilirim. Yapılarımız beklenen performansı sağladı.

      "HABERLEŞMELERDE İNTERNET TABANLI UYGULAMALAR VEYA KISA MESAJLARLA DURUMLARINI BİLDİRMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUZ"

      İletişim konusunda ihtiyaçları GSM operatörü yetkilileri ile gözden geçirdiklerini söyleyen Uraloğlu, "Benzer sıkıntılar yaşamamak için neler yapılması gerektiğini masaya yatırdık. 2019 Silivri depremlerinden sonra yaklaşık 4 kat bir kapasite artışı İstanbul için sağladık. O zaman bizim burada şunu hep beraber anlamamızda fayda var. Kuzey Marmara Otoyolu dün aktı. Oradaki normalde 140 kilometre olan yasal hız 50-60 kilometreye düştüğü anlar oldu. Çünkü İstanbul'dan çıkış söz konusu oldu. Biz iletişim tarafından da bunu yaşadık. Böyle bir mazerete sığınmak değil amacımız mutlaka daha iyisini yapmak. Vatandaşlarımıza şunu söyleyebilirim. Haberleşmelerde mutlaka internet tabanlı uygulamaları kullanmalarını tavsiyede ediyoruz veya kısa mesajlarla durumlarını bildirmelerini tavsiye ediyoruz. Bundan sonrasına benzer sıkıntıları azaltma adına üç operatörümüz ve bakanlığımızla beraber süreci yakından takip edip inşallah benzer sıkıntıların önüne geçmiş olacağız." diye konuştu.