Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Haber Merkezi

      Türkiye son 20 yıllık süreçte tüm ulaşım alanlarında art arda atılımlar yaptı.

      Ülke demir yoları ve karayolları ile donatılırken, hava ve deniz limanları art arda açıldı.

      Bu süreçte gelişim deva ederken 2035, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru emin adımlarla yürünüyor.

      Bu kapsamda İzmir’de "Sürdürülebilirlik Odağında Lojistik Sektör ve Gelecek Trendleri" ana temalı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi.

      Toplantıya katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, burada katılımcılara hitap ederken Türkiye'min ulaşımda bulunduğu yeri ve gelecek hedeflerini ayrıntılarıyla, tablo ve haritalarla tek tek anlattı.

      "2028’e kadar, bin 780 kilometre daha otoyol yapmayı planlıyoruz"

      Sektörün basitçe insan, yük ve veri taşıdığını söyleyen Uraloğlu, "Bizim yaptığımız iş bu. Kara, hava, demir ve deniz yolu ve haberleşmede varız. 2028’e kadar, bin 780 kilometre daha otoyol yapmayı planladık. Yollarımızı da akıllandıracağız inşallah. Yine 2028’e kadar yaklaşık 14 bin kilometre olan demiryolu ağımızı 28 bin kilometreye çıkartalım diye düşündük. 57 olan havalimanı sayımızı inşallah 61’e çıkartmış olacağız. Deniz yolunda deniz ticaretini, mavi vatandaki etkinliklerimizi artıracağız. Haberleşme neredeyse sıfırdan geniş bant internetten tutun da 5G ve 6G’ye giden yolda hızla ilerleyeceğiz." dedi.

      "Erdoğan liderliğinde 2028’i 2071’i konuşuyoruz"

      Taşımacılıkta güvenliği artırmayı planladıklarını söyleyen Uraloğlu, "2035 var 2053 var… Şöyle bir tespiti yapmamıza müsaade ederseniz bakın biz 90’lı yıllarda ertesi gün maaşımız bankaya yatacak mı yatmayacak mı endişesi yaşayan bir millettik Türkiye’de.

      Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2028’i 2071’i konuşuyoruz. Büyük devlet olmak budur çok şükür." ifadelerini kullandı.

      Sizi rakamlara boğmayacağım ama bir karayolunda bir deniz yolunda demiryollarında 2025’te nerede olmamız gerektiğiyle ilgili tablolarımız var."

      Uraloğlu, ticaretin genel anlamda doğu-batı ekseninde geliştiğini, son zamanlarda kuzey-güney aksında da çok ciddi gelişmeler olduğuna işaret etti.

      "Projeler bitme aşamasında"

      Basra Körfezi'nden Ovaköy'e 1200 kilometrelik otoyol, demir yolu, enerji nakil ve iletişim hatlarını içeren Kalkınma Yolu Koridoru'nu bu gelişmeyi önceden görerek planladıklarını aktaran Uraloğlu, "Bugün bitirmiş olsaydık Süveyş Kanalı'ndaki sıkıntılar konuşulmuyor olurdu ve sadece 21 günde bu ulaşımı biz sağlamış olurduk. Projeler bitme aşamasında. Bu sene içerisinde başlayabilir miyiz diye gayret içerisindeyiz." diye konuştu.

      Ankara-İstanbul arasındaki yeni bir otoyol yapmayı planladıklarını vurgulayan Uraloğlu, Aydın-Denizli Otoyolu'nu bitireceklerini, devamında da bu yolu Antalya'ya bağlayacaklarını anlattı.

      İhalesi yapılan ve proje aşamasında olan yatırımları anlatan Uraloğlu, İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin Polatlı'dan itibaren 508 kilometre olduğunu, 2026 sonu ya da 2027 başında tamamlanmasının hedeflendiğini aktardı.

      Bakan Uraloğlu, İzmir'de yeni çevre yolu projesini de bitirdiklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

      "Karşıyaka, Bayraklı tarafındaki günlük trafik 120 binleri geçti"

      "Onunla ilgili ÇED süreçleri ve imar planı genel anlamda bitti diyebilirim. Yatırım programıyla, fizibiliteyle ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Artık özellikle Karşıyaka, Bayraklı tarafındaki günlük trafik 120 binleri geçti. Belki birazcık daha yukarı Buca'ya doğru giderken o rampaların olduğu kesimde trafik ciddi bir şekilde aksıyor. Bu sene yatırım programına aldırabilirsek bu sene, olmadı önümüzdeki sene mutlaka ona başlamalıyız. Ben şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyeyim. Yüksek hızlı tren inşallah geliyor. İzmir'deki bu anlamda kavşak projelerinden bahsediyor Hamza Bey. Onlarda nasıl işbirliği yaparız, konuşacağız. İzmir mutlaka daha iyisine layık. 'Biz ceketimizi koysak kazanır' diyenlere 1 Nisan'da bunun böyle olmadığını, 1 Nisan şakasıyla beraber göstermiş olacağız." diyen Uraloğlu'nun katılımcılarla paylaştığı projeleri şu şekilde: