Haber Merkezi

Suriye'deki tarihe geçen devrim muhalifleri iktidara getirdi.

8 Aralık'ta Şam'ın düşmesiyle ülkeden kaçan Esad Rusya'ya sığınırken muhalifler, Suriye'yi yeniden ayağa kaldırmak için çalışmaya başladı.

Bu kapsamda Türkiye, 13 yıllık iç savaşta olduğu gibi bu inşa sürecinde de Suriyeli muhaliflerin yanında olmaya devam ediyor.

Siyasi anlamda ilk en tüksek seviyede ziyaretleri Türkiye'den alan ve uluslararası kamuoyunda Türkiye'nin olumlu mesajları ile kendine yer bulan Suriye, kalkınma sürecinde de Türkiye'den gelecek yardımlarla ihya olacak.

"SURİYE İLE DENİZ YETKİ ALANI ANLAŞMASI YAPACAĞIZ"

Bu kapsamda Anadolu Yayıncılar Federasyonu söyleşisine katılan ve burada gazetecilere konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bakanlığı alanında Suriye ile yapılacak iş birlikleri konusunda özel açıklamalarda bulundu.

Suriye yönetimi ile deniz yetki alanı anlaşması yapılacağını söyleyen Uraloğlu, "Suriye’de hava, demir yolu, kara yolları ve iletişim hizmetlerini içeren acil eylem planı çalışıyoruz. Havalimanlarını aktif hale getireceğiz." dedi.

DOĞU AKDENİZ'İN ÖNEMİ

Doğu Akdeniz'de hidrokarbon kaynaklarının bulunması ve Türkiye dışında Suriye, Lübnan, İsrail, Mısır, Libya, Yunanistan, KKTC ve GKRY'nin yer alması nedeniyle deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ciddi öneme sahip.

Kıbrıs meselesi çözülmemiş olmasına rağmen GKRY, Kıbrıs Türklerinin eşit haklarını hiçe sayarak 2003'te Mısır, 2007'de Lübnan, 2010'da da İsrail ile deniz sınırı anlaşmaları yaptı ancak GKRY'nin bir ana kara gibi yaptığı anlaşmaların aksine uluslararası hukuk, adalara ana karalardan daha az münhasır ekonomik bölge ve kıta sahanlığı veriyor.