Gül, Paris Paktı Girişimi'nin Afganistan'dan kaynaklanan uyuşturucu kaçakçılığının engellenmesi ile ilgili konferans için geldiği Moskova'da, Yunan gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, Kıbrıs ve Türkiye'nin AB süreciyle ilgili sorusu üzerine ''bunlar inişi çıkışı olan işler. Biz sorumluluklarımızın farkındayız. Reformlar konusunda yaptığımız çok şey var ve yapmaya da devam ediyoruz. AB müktesebatıyla ilgili birçok kanun çıkarıyoruz ve halkları hazırlamak için birçok kültürel program yapıyoruz'' dedi.
Reformlar konusunda kararlı olduklarının altını çizen Gül, ''Kıbrıs bu süreci tıkayacak bir mesele olmamalı. Türkiye olarak biz bunu çözmek için iyi niyetimizi gösteriyoruz ama Kıbrıs meselesi karşılıklı şantajlarla çözülmez. Şantaj yapmak zaten AB ruhuna da aykırı ve AB de böyle bir şey yapmaz" ifadesini kullandı.
Gül Kıbrıs sorununda çözüm için, olaya iyi niyetli yaklaşılması gerektiğine işaret etti ve "güven artırıcı önlemleri artırmak lazım. Biz bunu ispatladık. Benim açıkladığım paket aslında güven artırıcı pakettir. Kapsamlı adımların atılmasına gidilmesiyle ilgili bir pakettir. Biz iyi niyetimizi hep gösteriyoruz. Güven artırıcı önlemler ilerletilmeli'' diye konuştu.
"KKTC'ye uygulanan ambargo kaldırılmalı"
Türk limanlarının Kıbrıs Rum Kesimi'ne açılmasıyla ilgili bir soru üzerine de Gül, ''bir tarafa uygulanan ambargoyu kaldırıp, diğer taraftaki ambargoyu muhafaza etmek AB'nin anlayışı olamaz. Dolayısıyla karşılıklı şantajlarla meseleler hallolmaz. Herkesin üstüne düşen gayreti göstermesi gerekiyor. Bunun için çabalamak lazım'' dedi.
Türkiye'nin Rum kesimiyle neden doğrudan görüşmediği şeklindeki soruya Gül, ''muhatap biz değiliz. Orada konuşacak olan her iki taraftır. Biz Türkiye ve Yunanistan garantör ülkeler olduğumuza göre, bizim de yardımcı olmamız lazım. AB meselenin çözümüne yardımcı olabilir ancak bunun çözümü orada olmaz. Bu BM'de olacaktır" yanıtını verdi.
Bakan Gül, konuşmasında BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan yeni girişimler beklediklerinin de altını çizdi.
Rumlar Annan Planı'na 'hayır' demişti
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Ada'daki taraflara sunduğu 'Annan Planı', 24 nisan 2004'te halkoyuna sunulmuş, Kıbrıslı Türklerin yüzde 65'i plana 'evet' derken, Rumların yüzde 76'sı 'hayır' demişti.
Annan Planı'nın ardından Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik girişimler rafa kaldırılmıştı. Son olarak, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, 24 ocakta Türkiye'nin Kıbrıs Eylem Planı'nı açıklamış, plana Avrupa ve ABD'den destek gelmişti.
Cnnturk