10 yıl önce Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği törende Ahmet Kaya'nın linç edilmek istenmesi hafızalarda dün gibi taze. Serdar Ortaç'ın o gece yaşananlarla ilgili pişmanlığını dile getirmesi, tartışmaya yeni bir boyut kazandırdı. Derneğin o zamanki başkanı Uğur Güneri, "Ahmet, tepkiler yüzünden Fransa'ya gitmek zorunda kalmasaydı belki bugün yaşıyor olacaktı. Kendisine yapılanların bedelini canıyla ödedi." dedi.
FATURAYI ÖNDE GİDEN ADAMLAR ÖDÜYOR
Gazetecileri Derneği'nin (MGD) 10 Şubat 1999'da düzenlediği gecede Kürtçe klip çekmek istediğini açıklayan Ahmet Kaya'ya yönelik linç girişimi sıcaklığını kaybetmedi. Kaya'ya o gece çatal-bıçak fırlatan ve sahneye çıkarak 10. Yıl Marşı'nı okuyan Serdar Ortaç'ın, "Çok pişmanım. Bir anda her Türk genci gibi gaza gelip marş okumaya başladım." sözleri acı olayı yeniden hatırlattı. Ancak o geceyi en iyi anlatacak isim, törene katılmak istemediği halde Ahmet Kaya'yı ısrarla ödülünü almak için davet eden ve geceyi düzenleyen MGD'nin o dönemki başkanı Uğur Güneri. Deneyimli magazinci ödül törenini anlatırken şu tespitte bulunuyor: "Önde giden adamlar, her konuda faturayı ödüyor. O gece yaşananlar olmasaydı, Ahmet belki de ölmeyecekti. Gelen tepkiler yüzünden Fransa'ya gitmeseydi, bugün yaşıyor olabilirdi. Kendisine yapılanların bedelini canıyla ödedi. Bunun karşısında yüreği cız etmeyenin insanlığından şüphe ederim."
AHMET KAYA OLACAKLARI ÖNCEDEN HİSSETTİ
Albümü satış rekorları kırdığı bir dönemde Ahmet Kaya'yı ödüle layık gördüklerini belirten Güneri, Kaya'nın sanki olacakları hissetmiş gibi ısrarla arka masalarda oturmak istediğini söylüyor: "Ahmet salona girdiği zaman soğuk bakışlar oldu. Onun politik bir duruşu ve lafını esirgemeyen tavrı vardı. O zamanki çoğunluk da bunu tedirginlikle karşılıyordu." Bunu hissettiği anda Ahmet Kaya'ya, "Kurban olayım, damara basma. Tatsız bir şey çıkmasın." diyen Güneri, "Merak etme Uğur ağabey, hiçbir şey olmayacak." karşılığını almış. Kaya'nın sahneye çıkıp Kürtçe şarkı okuyup, klip çekeceğini söylemesiyle de kıyamet kopmuş.
Yaşanan linç girişiminin ardından Kaya ailesiyle yüz yüze gelemeyen Güneri, Yusuf Hayaloğlu'nun cenazesinde Gülten Kaya'yla yaşadığı diyaloğu anlatırken gözyaşlarına engel olamıyor: "Taziyeler sunulurken Gülten sarıldı ve başladı ağlamaya. 'Ahmet'ten sonra Yusuf abim de gitti. Yalnız kaldım ağabey.' diye. O kız ağlayıp sarılırken ister istemez Ahmet'in çektikleri geldi gözümün önüne."
YURTDIŞINDA KONSER VEREN HERKES 'YA HARAÇ ÖDÜYORDU
Uğur Güneri'nin Kaya'yı politik kimliğiyle öne çıkaran ve 90'lı yılların sonlarını anlatan çok çarpıcı bir iddiası da var: "O günlerde yurtdışına konsere giden bütün sanatçılar, 'ya haraç veriyordu. Haraç vermeden konser düzenlenemiyordu." Böyle zamanlarda Ahmet Kaya'nın bayrağı altında gösterilen fotoğraflarının fotomontaj olacağını insanın aklına getiremediğini söyleyen Güneri'ye göre medya bugün bile Ahmet Kaya gerçeğindeki 'günahıyla' yüzleşebilmiş değil: "Ahmet'in ölümünden 5-6 yıl sonra herkes konuşmaya başladı. Bu aradaki zaman süresince medya neredeydi? Ortalık duruldu... Kürt kelimesi telaffuz edilmeye başlandı. Herkes gibi medyaya da cesaret geldi."changeTarget(document.getElementById("news_content"))