Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında, 14 Ekim akşamı grizu kaynaklı patlama yaşandı.
42 işçi hayatını kaybederken 10 işçi de ağır yaralanmıştı. Acı olayın ardından Amasra Cumhuriyet Savcılığınca kapsamlı bir çalışma başlatılmış, 23 kişi hakkında da gözaltı kararı verilmişti.
Şüphelilerden 8'i tutuklanırken 15'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Öte yandan patlamada sorumlu 4 yönetici hakkında hazırlanan fezlekede, kusur düzeyinin bilinçli taksir düzeyini aşması ifade edildi ve yöneticilerin 1080’er yıl hapis cezasıyla cezalandırılmaları gerektiği belirtildi.
4 yönetici hakkında 1066'şar yıla kadar hapis istemi
Son olarak patlamayla ilgili iddianame de hazırlandı.
Olayla ilgili Bartın Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan 195 sayfalık iddianame, Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 116 müştekinin yer aldığı iddianamede, halen tutuklu bulunan Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında yaşamını yitiren her madenci için 'Olası kast ile kasten öldürme' suçundan 20 yıldan 25’er yıla kadar hapis cezası istendi. Yöneticiler hakkında ayrıca 'Olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama' suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 1 yıl 8 aydan 4’er yıla kadar hapis cezası talep edildi. 4 yöneticinin toplam 846 yıl 8 aydan bin 66’şar yıla kadar hapsi istendi.
Diğer 4'ü tutuklu 19 şüphelinin ise ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talebi istendi.
Uyarılar dikkate alınmadı
Öte yandan patlamadaki ihmaller de iddianamede yer aldı.
Bu kapsamda metan gazı değerlerinin patlama anına kadar birçok kez uyarı verdiği ancak dikkate alınmadığı belirtildi.
"Bölgenin metan birikimi açısından sorunlu olduğu biliniyordu"
Patlamanın nedenine ilişkin olarak da şu ifadelere yer verildi:
"Patlama bölgesinde, lağım çalışması yapıldığında metanın ikaz/alarm seviyesine çıktığı, baca içerisinde istenmeyen metan birikimi olduğu, bacayı temizleyecek vantilatörün yetersizliğinin yöneticiler ve teknik adamlarca bilindiği, bölgenin metan birikimi açısından sorunlu olduğunun bilinmesine rağmen gerekli havalandırma tertibatının alınmadığı ve metan patlamasına sebebiyet verildiği anlaşılmıştır."
'İşçilerin kıyafeti ısı ve aleve karşı korunaklı değil'
Öte yandan kullanılmamış maden işçisi kıyafeti üzerinde yapılan deneylerde kıyafetin kopma, yırtılma, birim alan kütlesi, yıkama sonrası boyut değişimi gibi kriterlere uygun olduğu ancak ısı ve aleve karşı koruma, alev yayılma, alevli döküntü ve alevli yanma kriterlerine uygun olmadığı bilgisine de yer verildi.
Bilimsel anlayıştan uzak değerlendirmesi
Ayrıca maden ocağının bilimsel odaklı anlayış yerine, usta-çırak tecrübesi ile yönetildiği kaydedildi.
Daha Fazla Yorum Yükle
0 Yorum Yapılmış