Avrupa'nın en yükseği: Çamlıca Kulesi kaç metre, özellikleri neler?
ensonhaber.com

Çamlıca Tepesi'ndeki onlarca radyo ve televizyon vericisinin tek bir noktada toplanması amacıyla projelendirilen Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi'nin yapımına, 2016 yılının Mart ayında başlanmıştı.

İstanbul'un ve Avrupa'nın en yüksek yapısı unvanını taşıyan Çamlıca TV-Radyo Kulesi'nin açılışı, İstanbul'un fethinin 568'inci yıldönümünde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılışın ardından Çamlıca Kule'sinin özellikleri ve uzunluğu merak konusu oldu. Arama motorlarında Çamlıca Kulesi kaç metre, özellikleri neler soruları yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı.

Peki Çamlıca Kulesi kaç metre, özellikleri neler? İşte Avrupa'nın en yüksek yapısı Çamlıca Kulesi hakkında bilgiler...

ÇAMLICA KULESİ KAÇ METRE?

Çamlıca Kulesi, İstanbul'un ve hatta Avrupa'nın en yüksek yapısı unvanını taşıyor. Betonarme yapısının yüksekliği 221 metre olan kulenin çelik anten yüksekliği 168 metredir.

221 metre boyundaki betonarme bölümün tamamlanmasının ardından antenleri taşıyacak çelik konstrüksiyon bölümü yapılan kulenin kıvrımlı kısımlarında yaşam alanları bulunuyor.

Elektronik sistemlerinin tamamlanmasıyla önce test yayınları yapılan kule, bir süre önce 100'den fazla yayıncı kuruluşa hizmet vermeye başladı. Kulenin yapımıyla birlikte görüntü kirliliğine neden olan antenler de tek tek söküldü. Kulenin eksik olan giriş bölümünündeki betonarme ve peysaj çalışmaları tamamlandı. Kulenin yapımında 30 bin metreküp beton ve 3 bin ton yapı çeliği kullanıldı. Kulenin yapımıyla birlikte görüntü kirliliğine neden olan antenler de tek tek söküldü.

ÇAMLICA KULESİ'NİN ÖZELLİKLERİ

Girişinden itibaren 388,5 metre uzunluğunda olan Küçük Çamlıca TV- Radyo Kulesi'nin zirvesi, deniz seviyesinden yaklaşık 576,5 metre yüksekliğindedir.

4 katı yerin altında olmak üzere her biri 4,5 metre yüksekliğinde 53 kattan oluşan kulenin yapımında, 30 bin metreküp beton ve 3 bin ton yapı çeliği kullanıldı.

Avrupa'nın en yükseği: Çamlıca Kulesi kaç metre, özellikleri neler?

RESTORANLAR BULUNUYOR

İstanbul'un sembolü olan yeni kulede, 39'uncu ve 40'ıncı katlarda deniz seviyesinden 393,5 ve 398 metre yüksekliğinde birer restoran bulunuyor. 33'üncü ve 34'üncü katlarında deniz seviyesinden 366,5 ve 371 metre yüksekliğinde iki ayrı seyir terası da yer alıyor.

ÇAMLICA KULESİ'NE GİRİŞ ÜCRETLİ Mİ?

Çamlıca Kulesi artık seyir terası, kafe restoran gibi tesisleriyle de hizmet verecek. Kulede yer alan yüksek verimli anten ve verici sistemleri sayesinde sağlanan enerji tasarrufunun maksimum seviyede olduğuna dikkat çekildi.

Henüz Çamlıca Kulesi'ne girişin ücretli olup olmayacağına dair henüz bir açıklama yapılmadı.

Avrupa'nın en yükseği: Çamlıca Kulesi kaç metre, özellikleri neler?

''9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME DAYANABİLİR"

Projenin bir süre önce yayıncılık hizmetleri vermek üzere faaliyetlerine başladığını anımsatan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Çelik anteni ile birlikte yerden 369 metre yüksekliğe ulaşan kulemiz 9 büyüklüğünde depreme ve şiddetli rüzgarlara karşı dirençli bir şeklide inşa edilmiştir. Zemin kotu 218 metre olan Çamlıca Kulesi’nin zemin altında 4 kat ve üzerindeki 45 katı ile toplamda 49 katı bulunmaktadır. Kulede, 27 bin metrekare cephe kaplaması gerçekleştirilmiştir. Zemin katında podyumun yer aldığı kulenin teknik katlarının üzerinde seyir katları ve restoran katı ve cafe katları yer almaktadır."

Avrupa'nın en yükseği: Çamlıca Kulesi kaç metre, özellikleri neler?

"AYNI ANDA 100 YAYIN YAPILABİLİYOR"

Çamlıca Kulesi'nin estetiği ve mühendislik niteliklerinin övünülesi olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, Çamlıca Kulesi sayesinde Türkiye'nin yayıncılık alanında bir ilke daha imza attığını ve dünyada ilk defa bir haberleşme kulesinden aynı anda 100 adet FM radyo yayını yapılabildiğini aktardı.

Avrupa'nın en yükseği: Çamlıca Kulesi kaç metre, özellikleri neler?

"33 BÜYÜK ANTEN SÖKÜLDÜ"

Çamlıca Kulesi ile birlikte Çamlıca Tepesi'nde dağınık halde bulunan 33 büyük antenin söküldüğünü ve tüm hizmetlerin tek kulede toplandığını söyleyen Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Kulede yer alan yüksek verimli anten ve verici sistemleri sayesinde de maksimum düzeyde enerji tasarrufu sağlandı. 30 bin 150 metrekarelik kule çevresindeki sosyal alanlarda, çeşitli türlerde 2 bin 750 adet ağaç diktik. Çamlıca Kulesi çevresi İstanbul'a özgü ağaçlarla bezendi. Şimdi o eski metal ormanının yerinde erguvanlar, manolyalar, gürgenler, sedirler, zeytin ağaçları var. Ayrıca 13 bin 750 adet çalı ile peyzajı yapılan alanın 3 bin metrekaresinde yer örtücü sedum kullandık. 7 bin 500 metrekarelik çim alan oluşturduk. Yani Çamlıca Kulesi Türkiye'ye yayıncılık alanında çağ atlattığı gibi, aynı zamanda dünyaya örnek bir çevre projesi haline geldi. Ülkemizin yayıncılık alanında önemli katkılar sağlayacak 'tek verici tesis' sistemini sadece İstanbul'da kurmadık. Çanakkale ilinde de benzer amaçla, inşaatı 2017'de başlayan ve 2020 yılında tamamlanan 100 metre yüksekliğindeki Radyo-TV kulesinin teknik ve sosyal alanları da Kule AŞ tarafından işletilmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak insan, yük ve veri ulaştırmada dünya standartlarının üzerinde bir altyapıyı kuruyoruz. Türkiye'nin büyüklüğüne ve iddiasına yakışır nice eser ve hizmetlerle halkımızın yaşam kalitesini yükseltmeye devam edeceğiz. Çamlıca Kulemiz ülkemize ve İstanbul'a hayırlı ve uğurlu olsun.''