ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun diplomasi trafiği sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne katılmak üzere Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gitti.

Burada liderlerle ikili görüşmeler de yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, akabinde ise aile fotoğraf çekimine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin yan yana

Erdoğan, fotoğrafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanında yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra genişletilmiş oturuma katılacak. Oturum sonrası Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ile görüşecek.

Zirve öncesi kritik görüşmeler

Erdoğan zirve öncesinde de Moğolistan Cumhurbaşkanı ve Katar Emiri ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı dün de Putin ile görüşmüş, Ukrayna Savaşı ve Suriye gerilimi dahil pek çok konu ele alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz tam üyelik" demişti

Türkiye 2011 yılındaki başvurusunun ardından 2013'te ŞİÖ'nün diyalog ortağı konumuna geldi. 2012 yılından beri teşkilatın diyalog ortağı olan Türkiye'nin hedefi ise "tam üyelik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sık sık bu konuya dair yaptığı açıklamada hedefin tam üyelik olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hem başbakanlığı hem de cumhurbaşkanlığı döneminde pek çok defa Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü'ne üye olarak kabul edilmesi karşılığında AB'ye tam üyelik başvurusunun geri çekebileceğini açıkladı.

"Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?"

Erdoğan, 2016’daki konuşmasında "Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. 'Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği' dememeli” demişti ve devamında da şu ifadelere yer verdi;

"Mesela, 'Şangay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?' diyorum. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye'nin Şangay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılında katıldığı zirvenin ardından yine üyelikle ilgili konuşmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı;

Biz şu anda buraya ev sahibi Özbekistan’ın davetiyle özel konuk olarak katıldık. Şimdi bundan sonraki süreç ise bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır.

Bu adım da tabii önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde belki gündeme daha ileri seviyede gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı ama bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir konuma taşınmış olacaktır.