Haber Merkezi

Hamas lideri İsmail Heniyye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda hayatını kaybetti.

Recep Tayyip Erdoğan, Heniyye suikastına ilişkin "Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirilen kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır." dedi.

HENİYYE AK PARTİ GRUP TOPLANTISINDA

Heniyye'nin öldürülmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e sert mesajı sonrası Erdoğan ile Heniyye'nin temaslarından birinin görüntüleri gündem oldu.

Görüntülerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan olduğu 2012 yılında AK Parti Grup Toplantısında konuştuğu sırada Heniyye salona giriyor.

Erdoğan da Heniyye'yi kürsüye davet ediyor ve birlikte kameralara poz veriyor. Bu sırada salonda kuvvetli alkış sesleri duyuluyor.

HAYATI BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİYLE GEÇTİ

Tahran'da düzenlenen suikastta hayatını kaybeden Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin mülteci kamplarından liderliğe uzanan hayatı Filistin'in bağımsızlığı için verilen mücadeleyle geçti.

Tarihi Filistin topraklarının Askalan (Aşkelon) kentinden göçe zorlanan Filistinli bir ailenin çocuğu olarak 29 Ocak 1963'te Gazze'deki Şati Mülteci Kampı'nda dünyaya gelen Heniyye, 1987'de Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun oldu.

KATAR'DA SÜRGÜNDE YAŞIYORDU

Heniyye'nin üniversiteyi bitirdiği 1987 yılında bir grup Filistinli Müslüman entelektüel ve aktivist, Şeyh Ahmed Yasin liderliğinde Hamas'ı kurdu. Heniyye de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) bir kolu olan harekete katılanlar arasında yer aldı.

1980’lerden bu yana hareketin bir parçası olan Heniyye, son birkaç yıldır Katar'da sürgünde yaşıyordu.