ensonhaber.com

Dün Kazakistan'ın başkenti Astana'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarını sürdürüyor.

İlk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Erdoğan, ardından Azerbaycan ve Pakistan liderleriyle birlikte yapılan 3'lü zirveye katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarına bugün de devam ediyor.

Moğolistan Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaagiin Khurelsukh ile görüşmesinde iki ülke ilişkileriyle bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından, görüşmeye ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre görüşmede, Türkiye ile Moğolistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin köklü kültürel ve tarihi bağları bulunan Moğolistan ile ilişkilerin her alanda daha üst düzeylere çıkarılmasının önemli olduğunu, bu doğrultuda çalışmaya devam edilmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Al Sani ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Katar Emiri Al Sani ile bir araya geldi.

Erdoğan'ın konakladığı oteldeki görüşmeler, basına kapalı gerçekleşti.

Görüşmeye dair İletişim Başkanlığı'ndan şu açıklama geldi;

y İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi için gittiği Kazakistan’ın başkenti Astana’da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye ile Katar ikili ilişkileri, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları, Lübnan’a yönelik İsrail tehdidi, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail saldırganlığının bölgeye yayılmasının tehlikeli olduğunu, İslam dünyası başta olmak üzere uluslararası toplumun buna izin vermemek ve İsrail’i durdurmak için bir an önce adım atması, ortak çalışma yürütmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki insani krizin çözülmesi ve bölgeye yardımların kesintisiz ulaştırılması için gayretlerin artırılmasının önemli olduğunu, bu konuda Türkiye’nin çabalarını artırarak devam ettirdiğini söyledi.

Erdoğan, Çin ve Belarus Devlet Başkanları ile görüştü

Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye ile Çin ikili ilişkileri, Ukrayna-Rusya Savaşı, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları, küresel ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Türkiye’nin Çin ile ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi için atılan adımların artarak devam etmesinin hedeflendiğini, bunun iki ülkeye de kazandıracağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya Savaşı ile İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının bölgesel ve küresel düzeyde yayılma tehlikesinin son derece önemli olduğunu, buna karşı uluslararası toplumun etkin tedbirler alması gerektiğini belirtti.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yer aldı.

Erdoğan, daha sonra Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü.