Sınavın yeniden yapılmasına karşın öğrencilerin başarısız olması okul komutanını kızdırdı. Sınav sistemi değiştirilerek öğrenciler dersi geçti. Daha önce okuldan atılan öğrencilerse Askeri Mahkeme'ye başvurdu...
Deniz Harp Okulu'nun Harp-1 diye tabir edilen birinci sınıfındaki yaklaşık 180 öğrenciden 36'sı fizik dersinden kaldı. Yapılan tek ders sınavında da hiçbir öğrenci geçer not alamadı. Bunun üzerine okul komutanının başkanlığında toplanan Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu'nun, sınav sorularının çok zor olduğu gerekçesiyle son sınavın iptal edilmesine karar verdiği ileri sürüldü. Yeniden yapılan sınavında ise sadece 5 öğrenci başarılı oldu. Başarısız öğrencilerin sayısının fazla olması Deniz Kuvvetleri Eğitim ve Öğretim Komutanı'nı kızdırdı.
PAŞADAN KOMUTANLARA TEHDİT
İddiaya göre, okul komutanlarını Beylerbeyi'ndeki karargahında toplayan paşa, "Ölümden başka her şeye çare var" diyerek çözüm yolu bulunmasını istedi. Bunun üzerine kurul yeniden bir araya geldi. Toplantıda, 3 sorunun iptal edilmesi ve 2 soru üzerinden değerlendirme yapılması istendi.
Ancak bu karar kuruldaki bazı komutanların tepkisini çekti. Şehir dışı gezisi nedeniyle toplantıya katılmayan Harp Okulu Komutanı tepkilere kızdı. "Oradaki ihtiraslı ve seviyesizlerin bütün kariyerlerine ve mesleklerine son vereceğim" dediği iddia edilen paşanın tehdidi işe yaradı ve son teklif kabul edildi.
Uygulamaya isyan edenler yargıya koştu
Başarılı oldukları soruların değerlendirilmesi sisteminde bile bazı öğrenciler yine düşük not aldı. Bunun üzerine yeni bir teklifin daha ortaya atıldığı ileri sürüldü. Buna göre, her öğrencinin en iyi yaptığı 2 sorunun 100 tam puan üzerinden değerlendirilmesi istedi. Yeni formül uygulanınca istenen sonuçlara ulaşıldı. Ancak, yeni uygulamayla zorla sınıf geçirtilen öğrenciler, sınıfını başarıyla geçen öğrencilerden bile yüksek not aldı. Bu tablo, hem sınıfı geçen hem de notları yetersiz kalınca ikinci kez sınıfta kalıp okuldan atılan öğrencileri isyan ettirdi.
ASKERİ MAHKEME DEVREDE
Mağdur öğrenciler, "Madem sınav sonuçlarına müdahale edilebiliyordu neden bizim sonuçlar değişmedi" diyerek okul yönetimine itiraz etti. Okul yönetiminden sonuç alamayan bazı öğrenciler keyfi uygulamayı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Bazı aileler çocuklarının okuldan atıldığının duyulmaması için yaşananları sineye çekerken, öğrencilerden bazılarının subay çocuğu olduğu ve onların da başlarına iş açılmaması için olaya sessiz kaldığı iddia edildi. (Bugün)