Depozito İade Sistemi'nde atık şişeler için geri ödeme
ensonhaber.com

kapsamında devreye girecek olan Depozito İade Sistemi'yle atıklarla ilgili yeni bir kazanım sağlanmış olacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen proje, sıfır atık hedefine ulaşmada en kritik dönemeçlerden biri olacak.

Sıfır Atık Projesi'nin yeni bir adımı olan Depozito İade Sistemi kapsamında ayrıca, 0,1-3 litre arasındaki her türlü atık şişe için 25 kuruşluk geri ödeme yapılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı’nın yönetiminde çalışmaları sürdürülen Depozito Yönetim Sistemi’ne (DYS) 1 Ocak 2025 itibarıyla başlanması hedefleniyor.

Birçok bölgede hizmete girecek

Sabah'ın haberine göre; 4 sene içinde akıllı makineler, AVM'lerden otellere, belediyelerden şehir meydanlarına kadar insanların yoğun olduğu birçok bölgede hizmete açılacak. Mobil uygulama ile vatandaşlar ilk olarak kendisini ve kullanıcı adını makineye tanıtacak.

25 kuruşluk bedel, e-cüzdana aktarılacak

Depozito makinesi alıma hazır duruma geçince atık ürün, makineye atılacak. Şişe başına 25 kuruşluk depozito bedeli, vatandaşın mobil uygulamadaki hesabına yani e-cüzdanına anında aktarılacak. E-cüzdanda bu tutarlar biriktirilip anlaşmalı noktalarda toplu kullanılabilecek.

Akıllı telefon kullanmayı tercih etmeyen vatandaşlar için ise alternatif bir formül planlandı. Bu kapsamda mobil uygulamanın haricinde depozito makinesi tarafından fişler de verilecek. Bu fişler ile de sistemde tanımlı olan iş yerlerinden alışveriş yapılabilecek.

520 milyon euroluk ekonomik kazanç

Depozito Yönetim Sistemi ile hammaddeden toplanılacak malzemeye, lojistikten enerji tasarrufuna kadar birçok kalemde yıllık toplam 520 milyon euroluk ekonomik kazanç hedefleniyor.

Ayrıca bu proje ile senelik 37 bin ton sera gazı salınımının da önüne geçilecek. Yurt genelinde 6.3 milyon metreküp düzenli depolama alanından tasarruf sağlanacak. 1.3 milyar kilovatsaat enerji ve 3.6 milyon varil petrol tasarrufu sağlanacak.